Translate

Asal kejadian jurnal@blog ini...

Asal kejadian isipati jurnal@blog ini adalah dari http://idanradzi.easyjournal.com tetapi nak jadi ceritera server sana asyik terhalang untuk diakses. Kini 2012 telah padam server Easyjournal ini.

Aku hanya sempat memindahkan sedikit sahaja data ke situs cermin ini. Alahai sedih amat.

Situs ini lebih kepada keterbukaan dalam soal Politik, usah dilabelkan situs haluan kiri atau pro parti mana pun. Pemilik asalnya adalah seorang Penyair nan lebih suka mendalami jiwa rakyat marhaen.

Bantu

Isnin, 2 Mac 2009

K'jaan pada Cuepacs: Jangan timbulkan kekacauan (Ceritera)


Mar 4, 09 5:05pm
Kerajaan mengingatkan Cuepacs supaya tidak menjejaskan keharmonian perindustrian kerana perkara itu boleh memberi kesan kepada usaha kerajaan untuk menangani kegawatan ekonomi.

Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) Tan Sri Ismail Adam memberitahu Bernama hari ini bahawa Cuepacs, sebagai badan induk yang mewakili kakitangan awam, sepatutnya lebih bertanggungjawab dalam tindakannya.

Beliau mengulas pengumuman Presiden Cuepacs Omar Osman minggu lalu bahawa kira-kira 50,000 kakitangan awam akan memboikot kerja lebih masa sebagai bantahan terhadap kelewatan semakan gaji mereka.

"Dengan memboikot kerja lebih masa, ia sama seperti kerja ikut peraturan, sejenis tindakan perindustrian," katanya.

Ismail berkata ini merupakan sesuatu yang Cuepacs tidak wajar lakukan, terutamanya tatkala kerajaan berdepan dengan pelbagai cabaran ekonomi, dalam usaha untuk melaksanakan pelbagai projek demi manfaat rakyat.

"Kami mengharapkan Cuepacs memberikan sokongan kepada kerajaan," katanya.

Ismail berkata kerajaan amat bertimbang rasa dan sentiasa mengutamakan kebajikan kakitangannya.

Beliau berharap anggota Cuepacs dapat mencontohi rakan mereka di sektor swasta yang memberikan sokongan padu kepada majikan mereka, ketika berdepan kegawatan ekonomi sekarang.

Ismail memberikan jaminan bahawa kerajaan sentiasa bersedia untuk berunding dan memenuhi keperluan kakitangannya.

Sementara itu sumber daripada Cuepacs memberitahu Bernama bahawa pandangan presiden itu tidak dikongsi oleh pegawai bawahannya.

"Anggota terbabit sedar tindakan memboikot kerja lebih masa tidak membawa kebaikan kepada mereka kerana ia akan mengurangkan pendapatan mereka dan mereka mahu mengelakkan perkara seperti itu terutama pada waktu sukar sekarang ini," katanya.

MalaysiaKini

50,000 kakitangan awam ancam tak kerja lebih masa
Oleh S Anand Kumar
anand@bharian.com.my
Cuepacs mahu sumbangan golongan terbabit diiktiraf

KUALA LUMPUR: Kira-kira 50,000 kakitangan awam peringkat rendah tidak mahu bekerja lebih masa dan akan membuat kerja sambilan jika Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) tidak memberi kenaikan pangkat sebelum 1 Mei ini.

Presiden Cuepacs, Omar Osman, berkata kakitangan terbabit kecewa kerana tidak dinaikkan pangkat walaupun kebanyakan mereka sudah berkhidmat lebih 25 tahun.

"Mereka tidak mahu membuat kerja lebih masa, hanya mahu kerja dari jam 8 pagi dan balik 5 petang. Tamat waktu bekerja, mereka akan pulang. Ini bukan ugutan tetapi sedih kerana tiada sebarang perhatian.

"Cuepacs meminta JPA memberi perhatian kepada golongan ini. Jangan lupakan mereka. Sumbangan kakitangan awam peringkat rendah juga penting untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan awam di negara ini.

"Hampir keseluruhan mereka dalam kategori ini bekerja melebihi 25 tahun tetapi tidak mendapat sebarang kenaikan pangkat. Kita melihat ini sungguh tidak wajar," katanya kepada Berita Harian, semalam.

Beliau sebelum itu mengadakan pertemuan bersama kakitangan rendah awam peringkat Negeri Perak dan membincangkan pelbagai perkara, termasuk isu kenaikan pangkat dan gaji.

Baru-baru ini, Menteri Sumber Manusia, Datuk S Subramaniam, berkata lebih 13 juta pekerja sektor awam dan swasta dijangka dapat melakukan kerja sambilan apabila peraturan baru mengenai dasar berkenaan disiapkan dalam tempoh dua bulan lagi.

Rabu lalu, kira-kira 28,000 juruteknik di negara ini yang bernaung di bawah Kesatuan Perkhidmatan Teknik Semenanjung Malaysia (MTSU) merayu JPA supaya menaikkan gred mereka memandangkan kesatuan itu sudah lebih 20 tahun memperjuangkan isu berkenaan.

Sementara itu, Omar berkata, Cuepacs juga akan mengadakan pertemuan dengan JPA pada 19 Mac ini bagi membincangkan beberapa isu membabitkan masa depan anggota sektor awam.

"Antaranya, kita akan membincangkan isu skim cepat kaya, Penilaian Tahap Kecekapan (PTK), Imbuhan Tetap Perumahan (ITP) dan penyelarasan elaun kos sara hidup (Cola). Kita juga akan membangkitkan isu kenaikan pangkat membabitkan kakitangan awam peringkat rendah.

"Cuepacs tidak mahu golongan ini dipinggirkan dan memastikan mereka mendapat pembelaan yang sewajarnya kerana kumpulan ini juga turut menyumbang kepada pembangunan negara," katanya.

Berita Harian

iDAN Menulis:

Tindakan mogok buat Kerja Lebihan masa bagiku tidaklah rasional jika tanpa tindakan susulan. Lantaran masalah ini telah berlanjutan lebih dari 25 tahu. Hingga kini aku terpaksa memilih persaraan awal lantaran tidak tahan stes dengan permasalah ini. Bagi mereka yang tiada sakit kronik seperti aku teruskan berjuang. Tahun ini sahaja bukan seorang dua kalangan sahabat senasib denganku meninggal dunia belum sempat berpencen. Apa semua ini?.

Saudara Omar ini sebenarnya adalah sahabat baik aku, masa dia bujang, aku masih ingat kami sering menjadi penyokong bola pasukan fakulti masing-masing. Masa itu Ladang amat kuat & sering menjadi juara. Pasukan fakultiku Fakulti Kejut sering sekadar naib juara.

Sdr Omar juga banyak berjanji kepada aku, tetapi lantaran orang perantaraan kami mangkor semuanya jadi terhalang & jumud.

Sejarah kenaikan pangkat Sdr Omar, (kami sering panggil dia dengan gelaran Bagindo sahaja) semuanya kami tahu. Paling kami sedih kenapa sejak dulu semasa dia bukan di Cuepacs jawatan untuk kenaikan kakitangan awam bawahan naik pangkat dijumudkan. Antaranya, Kerani Rendah, Juruteknik Rendah, Pembantu Makmal Rendah & banyak lagi jawatan yang menjadi tangga kenaikan pekerja bawahan habis dijumudkan. Apakah ini ada kepentingan individu bagi mereka yang menjumudkan tanpa memikirkan mereka telah mematahkan pun merobohkan tangga kenaikan pangkat staf sokongan bawahan.

Sudahlah dijumudkan; mereka yang berada di jawatan bawahan, seperti Buruh, Budak Pejabat atau Pelayan Pejabat, Pelayan Makmal, Pencuci, Tukang Masak & banyak lagi jawatan langsung diketepikan peluang kenaikan pangkat. Jika pun ada yang dinaikan adalah atas rekemen bos yang prihatin, atau belajar semula, ada kabel & perbagai cara yang tidak berpandukan KPSL. Kenaikan terpinggir.

Sebagai contoh ketika ada jawatan Kerani Rendah, mana-mana Pelayan Pejabat yang berkhidmat lebih dari enam tahun layak dipertimbangkan kenaikan pangkat biar pun tida SRP. Maka bilamana semuanya dirangkum menjadi Pembantu Am Rendah segalanya menjadi caca marba.

Bertambah teruk bilamana tanpa berbincang dengan golongan pekerja bawahan diujudkan pula jawatan Pembantu Am Pejabat. Mengetepikan semua pengalaman Pelayan Makmal, Pembantu Am Rendah di makmal, Tukang Masak & banyak lagi jawatan yang tidak lagi diambil kira kemahiran mereka; semuanya dirangkumkan jadi Pembantu Am Pejabat. Seharusnya mereka yang ada pengalaman teknikal di makmal janganlah dirangkumkan menjadi Pembantu Am Pejabat. Ianya lebih sesuai diujudkan jawatan lain Pembantu Am Makmal umpamanya.

Aku pernah menyuarakan ini dalam Warkah Untuk PM tahun lalu. Malahan salinan respon yang baik dari JPM ada aku lampirkan ke e-mel Bagindo di Cuepacs. Ianya langsung tidak mendapat respon Bagindo.

Dalam masa yang sama JPM ada mengirimkan e-mel kepada aku tentang mereka mengujudkan jawatan Pembantu Tadbir Rendah di JPM, seramai seratus orang. Jika dulu ujud jawatan Kerani sekarang ditukar nama Pembantu Tadbir. Maka saya berandaian Pembantu Tadbir Rendah samalah dengan Kerani Rendah. Secara lojiknya mana-mana Pembantu Am Pejabat yang telah berkhidmat lebih dari enam tahun layak dipertimbangkan untuk dinaikan ke jawatan Pembantu Tadbir Rendah. Jika memang kerajaan prihatin akan nasib Pembantu Am Pejabat yang berkhidmat lebih dari 25 tahun. Jika memang KPSL itu mahu dilaksanakan.

Perkara ini bukan sekali dua aku bangkitkan dalam jurnal aku ini. Timbul isu kini, apakah sesuai mereka yang dulunya berkerja di makmal yang kemahiran teknikalnya di makmal dinaikkan ke jawatan Pembantu Tadbir Rendah. Tentulah tidak bertepatan dengan kemahiran mereka. Maka itu aku pernah mencadangkan agar ujudkan juga jawatan Pembantu Am Makmal; kemudian ujudkan lagi satu jawatan seakan sama dengan Juruteknik Rendah atau Pembantu Makmal Rendah. Jika tak suka jawatan itu yang telah dijumudkan bolehlah direka nama lain. Demi memikirkan kenaikan mereka staf sokongan bawahan yang hinggakan ke tua nasibnya tak terbela.

Lagi menyakitkan jika mereka yang terperangkap di jawatan bawahan ini punyai SRP, SPM & perbagai lagi kemahiran; yang setara dengan jawatan yang lebih baik & lebih tinggi. Janganlah dijadikan alasan kekurangan hubungan baik individu, tidak pandai individu membodek dengan orang atasan menjadikan pekerja malang ini lebih terpinggir.

Ingatlah kita semua makan gaji; siapa yang diamanahkan menjaga kebajikan perkerja bawahan ini, jangan sesekali mengabaikan tanggungjawabnya... sampai si individu sakit kronik; Hidup amat sementara pasti di akhirah nanti mereka terinanya ini akan menuntut hak mereka; di dunia mereka gagal di sana nanti segalanya terjawab. Takutnya nanti mereka berada di atasan ini akan muflis.

Sementelah seharian kita berkhidmat bukan untuk mencari pendapatan buat diri sendiri tetapi adalah tuntutan keluarga. Jika terinayanya seorang pekerja bermakna kita menginaya keluarga mereka. Keluarga ini yang bakal menuntut hak mereka di akhirat kelak.

Paling aku takut mereka yang di taraf atasan, bangsawan, hartawan ini senang lenang di dunia dalam masa yang sama memijak golongan bawahan ini tanpa memberikan hak mereka, mengimbangi kebajikan mereka; Pasti majikan begini akan digayang di akhirat nanti. Begitu juga mereka yang menjadi AJK Kesatuan Kakitangan Am, jangan sampai yuran bulanan yang dikutip tidak dihalalkan oleh golongan terhimpit ini. Padahnya amat besar.

Perlu amat diingat... Doa orang yang teraniaya amatlah makbul!.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan