Translate

Asal kejadian jurnal@blog ini...

Asal kejadian isipati jurnal@blog ini adalah dari http://idanradzi.easyjournal.com tetapi nak jadi ceritera server sana asyik terhalang untuk diakses. Kini 2012 telah padam server Easyjournal ini.

Aku hanya sempat memindahkan sedikit sahaja data ke situs cermin ini. Alahai sedih amat.

Situs ini lebih kepada keterbukaan dalam soal Politik, usah dilabelkan situs haluan kiri atau pro parti mana pun. Pemilik asalnya adalah seorang Penyair nan lebih suka mendalami jiwa rakyat marhaen.

Bantu

Jumaat, 17 Mei 2013

Nasi Goreng Thai



Nasi Goreng Thai

Bahan-Bahan:

1 mangkuk nasi
1 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
½ sudu teh belacan
1 sudu teh udang kering (dikisar)
Garam secukup rasa

Bahan hias:
1 tangkai kacang panjang (dipotong kecil)
1 ulas bawang merah (dihiris)
2 biji cili padi (dihiris)
½ biji mangga muda (dihiris)
2 sudu besar kacang tanah (digoreng)
1 biji telur (dipukul, digoreng dan dipotong kecil)

Cara Penyediaan

Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih, belacan dan udang kering.
Masukkan nasi dan garam secukup rasa. Goreng sehingga rata dan masukkan ke dalam pinggan.

Hias atas nasi dengan bahan-bahan hias.


Ini satu Cara...

& di bawah ni lagi satu cara...

Nasi Goreng Thai
4 cawan nasi(yang ni kak guna lebihan nasi ayam)
4 ulas bawang putih(ketuk)
sebatang serai(tumbuk)
Sedikit lengkuas..3 keping sebesar 10sen((tumbuk)
3 biji cili padi..kalau nak lebih pedas..tambah lagi..(tumbuk)
1 sudu besar cili giling
3 helai daun limau purut(hiris nipis)
1 sudu besar pes tomyam
Setengah labu bawang besar(hiris nipis)
Daun kucai(potong)
Daun sup(potong)
2 biji telur
Seekor sotong(potong kecil)
Udang segar(kupas kulit dan dibiarkan ekornya)
3 sudu besar sayur campur
Gula dan garam
Minyak untuk menumis

Panaskan minyak dan tumis bahan ketuk dan tumbuk, dan juga cili giling hingga berbau wangi. Pecahkan telur dan kacau. Apabila hampir masak masukkan pes tomyam dan daun limau purut. Kacau seketika. Masukkan gula dan sedikit garam. Masukkan udang dan sotong. Kacau sehingga sotong dan udang masak.
Masukkan nasi, kucai dan daun sup. Bila separuh masak masukkan sayur campur dan bawang besar.Rasalah dan tambah jika tidak cukup rasanya. Kacau sehingga masak.

Ayam goreng
Ayam dipotong kecil dan nipis
Seulas bawang putih(tumbuk)
Sedikit pes tomyam
Serbuk lada hitam
2 helai daun limau purut(hiris halus)
Kunyit/serbuk kunyit..(tumbuk)
Sedikit cuka(beberapa titik)
Sedikit garam
2 sudu besar tepung jagung

Gaul bahan perapan(kecuali daun limau purut)ke atas ayam dan akhirnya masukkan tepung jagung dan digaul sama. Biarkan seketika.. Goreng dalam minyak yang banyak dan masukkan juga daun limau purut tadi.
Nasi Goreng Thai

Bahan-Bahan:

1 mangkuk nasi
1 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
½ sudu teh belacan
1 sudu teh udang kering (dikisar)
Garam secukup rasa

Bahan hias:
1 tangkai kacang panjang (dipotong kecil)
1 ulas bawang merah (dihiris)
2 biji cili padi (dihiris)
½ biji mangga muda (dihiris)
2 sudu besar kacang tanah (digoreng)
1 biji telur (dipukul, digoreng dan dipotong kecil)

Cara Penyediaan

Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih, belacan dan udang kering.
Masukkan nasi dan garam secukup rasa. Goreng sehingga rata dan masukkan ke dalam pinggan.

Hias atas nasi dengan bahan-bahan hias. 


Ini satu Cara...

& di bawah ni lagi satu cara...

 Nasi Goreng Thai
4 cawan nasi(yang ni kak guna lebihan nasi ayam)
4 ulas bawang putih(ketuk)
sebatang serai(tumbuk)
Sedikit lengkuas..3 keping sebesar 10sen((tumbuk)
3 biji cili padi..kalau nak lebih pedas..tambah lagi..(tumbuk)
1 sudu besar cili giling
3 helai daun limau purut(hiris nipis)
1 sudu besar pes tomyam
Setengah labu bawang besar(hiris nipis)
Daun kucai(potong)
Daun sup(potong)
2 biji telur
Seekor sotong(potong kecil)
Udang segar(kupas kulit dan dibiarkan ekornya)
3 sudu besar sayur campur
Gula dan garam
Minyak untuk menumis

Panaskan minyak dan tumis bahan ketuk dan tumbuk, dan juga cili giling hingga berbau wangi.  Pecahkan telur dan kacau.  Apabila hampir masak masukkan pes tomyam dan daun limau purut.  Kacau seketika.  Masukkan gula dan sedikit garam.  Masukkan udang dan sotong.  Kacau sehingga sotong dan udang masak.
Masukkan nasi, kucai dan daun sup.  Bila separuh masak masukkan sayur campur dan bawang besar.Rasalah dan tambah jika tidak cukup rasanya.  Kacau sehingga masak.

Ayam goreng
Ayam dipotong kecil dan nipis
Seulas bawang putih(tumbuk)
Sedikit pes tomyam
Serbuk lada hitam
2 helai daun limau purut(hiris halus)
Kunyit/serbuk kunyit..(tumbuk)
Sedikit cuka(beberapa titik)
Sedikit garam
2 sudu besar tepung jagung

Gaul bahan perapan(kecuali daun limau purut)ke atas ayam dan akhirnya masukkan tepung jagung dan digaul sama.  Biarkan seketika..  Goreng dalam minyak yang banyak dan masukkan juga daun limau purut tadi.

  • Penyair Idanradzi dah dua kali terkena kat gerai sepelaung dari rumah ni; resipi semua hancur... tak rasa nasi goreng thai pun... semua org dah kenyang nak balik mengantuk sampai 12 mlm menunggu (agak-agak dekat sejam)... mahal lagi.... cili api sebiji pun tak ditaruh ...Lihat Lebih Banyak
  • Penyair Idanradzi semua pekerjanya siam... siap pakai baju siam lagi... rakan aku mmg mengadu gerai tu mahal; saja konon tak serik nak cuba... hari tu kan pernah ceritera keracunan... makan kerabu maggi (gerai yg sama) padan muka; mmg aku suka buat pesanan nasi goreng thai jika makan di restoran org siam... selalunya tak pernah kecewa... pedasnya mmg aku suka... tak perlu sambal belacan...
  • Penyair Idanradzi kalau ikut sunnah Rasul jika makanan tak sedap jangan komplen... diam saja... aku lapar sangat takkan nak membazir habis juga aku telan... tapi alangkah kecewanya hati... sampai rumah dah dekat jam 1 pagi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan