Translate

Asal kejadian jurnal@blog ini...

Asal kejadian isipati jurnal@blog ini adalah dari http://idanradzi.easyjournal.com tetapi nak jadi ceritera server sana asyik terhalang untuk diakses. Kini 2012 telah padam server Easyjournal ini.

Aku hanya sempat memindahkan sedikit sahaja data ke situs cermin ini. Alahai sedih amat.

Situs ini lebih kepada keterbukaan dalam soal Politik, usah dilabelkan situs haluan kiri atau pro parti mana pun. Pemilik asalnya adalah seorang Penyair nan lebih suka mendalami jiwa rakyat marhaen.

Bantu

Jumaat, 4 Februari 2000

♥Ubi Sira Bersantan™ (Harum Aroma)


kak fida@myresipi.com
Buat sarapan atau dimakan bila2 waktu...Sesuai jugak buat juadah berbuka...


Bahan-bahan ( 5-6 orang )

500 g ubi - yang telah dibuang kulit dan potong kecil

500 ml air atau secukupnya - untuk merebus ubi

1/2 sk garam

2 helai daun pandan - disimpul

150 g gula melaka - dihiris

1/4 cawan air

Bahan Untuk Dadih Santan:-

250 ml santan dari 1/2 biji kelapa

1 helai daun pandan - disimpul

1 sb tepung beras dilarutkan dengan 2 sb air

1/2 sk garam

Cara-cara

1. Siapkan santan dahulu dan ketepikan:- Santan,garam, daun pandan dimasak dan masukkan larutan tepung beras dan masak hingga pekat. Ketepikan.

2. Gula melaka dan 1/4 cawan air dimasak hingga mendidih dan tapis.

3. Ubi,air,garam dan daun pandan direbus hingga empuk. Toskan.

4. Gula melaka dimasak semula dalam kuali dan masak hingga pekat sedikit dan masukkan rebusan ubi tadi dan gaul hingga sebati. Siap untuk dihidangkan.

5. Ketika menghidang, bubuh ubi sira di dalam piring atau bekas kecil dan siram dengan sedikit dadih santan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan