kak fida@myresipi.com
Buat sarapan atau dimakan bila2 waktu...Sesuai jugak buat juadah berbuka...
Bahan-bahan ( 5-6 orang )
500 g ubi - yang telah dibuang kulit dan potong kecil
500 ml air atau secukupnya - untuk merebus ubi
1/2 sk garam
2 helai daun pandan - disimpul
150 g gula melaka - dihiris
1/4 cawan air
Bahan Untuk Dadih Santan:-
250 ml santan dari 1/2 biji kelapa
1 helai daun pandan - disimpul
1 sb tepung beras dilarutkan dengan 2 sb air
1/2 sk garam
Cara-cara
1. Siapkan santan dahulu dan ketepikan:- Santan,garam, daun pandan dimasak dan masukkan larutan tepung beras dan masak hingga pekat. Ketepikan.
2. Gula melaka dan 1/4 cawan air dimasak hingga mendidih dan tapis.
3. Ubi,air,garam dan daun pandan direbus hingga empuk. Toskan.
4. Gula melaka dimasak semula dalam kuali dan masak hingga pekat sedikit dan masukkan rebusan ubi tadi dan gaul hingga sebati. Siap untuk dihidangkan.
5. Ketika menghidang, bubuh ubi sira di dalam piring atau bekas kecil dan siram dengan sedikit dadih santan.
Buat sarapan atau dimakan bila2 waktu...Sesuai jugak buat juadah berbuka...
Bahan-bahan ( 5-6 orang )
500 g ubi - yang telah dibuang kulit dan potong kecil
500 ml air atau secukupnya - untuk merebus ubi
1/2 sk garam
2 helai daun pandan - disimpul
150 g gula melaka - dihiris
1/4 cawan air
Bahan Untuk Dadih Santan:-
250 ml santan dari 1/2 biji kelapa
1 helai daun pandan - disimpul
1 sb tepung beras dilarutkan dengan 2 sb air
1/2 sk garam
Cara-cara
1. Siapkan santan dahulu dan ketepikan:- Santan,garam, daun pandan dimasak dan masukkan larutan tepung beras dan masak hingga pekat. Ketepikan.
2. Gula melaka dan 1/4 cawan air dimasak hingga mendidih dan tapis.
3. Ubi,air,garam dan daun pandan direbus hingga empuk. Toskan.
4. Gula melaka dimasak semula dalam kuali dan masak hingga pekat sedikit dan masukkan rebusan ubi tadi dan gaul hingga sebati. Siap untuk dihidangkan.
5. Ketika menghidang, bubuh ubi sira di dalam piring atau bekas kecil dan siram dengan sedikit dadih santan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan