Translate

Asal kejadian jurnal@blog ini...

Asal kejadian isipati jurnal@blog ini adalah dari http://idanradzi.easyjournal.com tetapi nak jadi ceritera server sana asyik terhalang untuk diakses. Kini 2012 telah padam server Easyjournal ini.

Aku hanya sempat memindahkan sedikit sahaja data ke situs cermin ini. Alahai sedih amat.

Situs ini lebih kepada keterbukaan dalam soal Politik, usah dilabelkan situs haluan kiri atau pro parti mana pun. Pemilik asalnya adalah seorang Penyair nan lebih suka mendalami jiwa rakyat marhaen.

Bantu

Rabu, 2 April 2008

MMms Penyair iDANRADZi mendapat Lencana (Singgahsana)


FBS 6.7 mmol glukosa/liter
Hb A1 7.0 mmol glukosa/liter

"Jika tiada masalah Darah Tinggi saya tak kisah tak makan ubat, ini dah ada kait berkait, terpaksa makan ubat.." Dr Imah memberi penjelasan.

"Emmm! kena makan ubat jugak nampaknya.." Aku bersuara dalam payah menerima kenyataan.

"Tak apalah saya kasi ubat untuk dua minggu, lepas itu kita tenguk perubahannya" Dr Imah tetap memberi aku 1001 harapan. Aku pula jenis pesakit tua yang begek berpantang.Ubah darah tinggi, kolestrol, buah pinggang & kini ubat paling takut untuk aku telan ubat Diabetes. Sakit yang meragut banyak nyawa warga kita. Seantero Malaysia. termasuk arwah Apak.

Bermakna aku telan mendapat lencana bari dari MMms. Malaikat Maut mengintai selalu. Bebila masa sahaja akan berlakunya kejutan. Jika tidak berpantang; memang ajal pasti tiba. Nyawa makin di hujung tanduk. 6.7 mmol glukosa/liter dikira sempadan. Bagaimana mahu mengubat sakit ini. Janin aku juga sebagai faktor penyebab. Usia pun memaksa. Teringat Yot (Abg suungku) yang menderita sakit diabetes pun buah pinggang. Usia 53 terpaksa berhenti kerja. Selang empat hari terpaksa buat dialisis. Arwah Apak boleh bertahan sekitar lima tahun. Isk! kalau dicongak usiaku, tak sempat nak berpencen.

Agar aku tetap tabah & cepat sembuh. Sekadar memberikan kekuatan diri.

Sinonim : Begek = Degil, bahasa Perak.: Nota kaki

Kencing Manis

Apakah Penyakit Kencing Manis ?

Penyakit kencing manis atau diabetes mellitus tidak menunjukkan tanda-tanda seseorang itu menghidap penyakit tersebut sehinggalah berlakunya komplikasi akibat kencing manis seperti serangan jantung, strok, masalah buah pinggang atau penglihatan kabur. Ketiadaan atau kekurangan penghasilan insulin daripada pankreas adalah punca utama berlakunya penyakit kencing manis dan menyebabkan paras gula dalam darah meningkat melebihi 11 mmol glukosa/liter. Fungsi insulin adalah untuk meningkatkan penyimpanan protien, karbohidat dan lemak dalam tubuh badan dan ianya juga bertanggungjawab untuk memproses glikogenesis iaitu penukaran glukosa kepada glikogen dalam hati dan otot. Insulin juga menyebabkan pembentukan trigliserida dan lemak serta menghalang pemecahan lemak dan jumlah kandungan glukosa dalam hati akan meningkat.

Paras glukosa darah dalam keadaan biasa atau sihat adalah diantara 4 hingga 6.6 mmol glukosa/liter bagi mereka yang bacaannya diambil selepas berpuasa tetapi bacaan sehingga paras 7.8 mmol glukosa/liter masih boleh diterima. Bagi bacaan yang diambil bagi mereka yang tidak berpuasa bacaan sehingga 10 mmol glukosa/liter masih boleh diterima. Bagi bacaan dibawah paras 4 mmol glukosa/liter, ini menunjukan paras glukosa dalam darah adalah rendah dan biasanya dalam keadaan ini simptom hipoglisemia (hypoglycemia) akan berlaku seperti badan bergeletar, letih, lapar, keliru atau gugup. Jika berlaku hipoglisemia in,i maka tindakan yang hanya perlu diambil ialah minumlah jus buah-buahan atau memakan beberapa camca teh gula.

50% komplikasi akibat kencing manis ini menyebabkan kerosakan urat saraf dan ianya merebak dengan pantas kebahagian kaki serta tapak kaki. Jika tidak dicegah dengan segera, maka bahagian yang berlaku komplikasi tersebut perlu dipotong. Kerosakan rentina mata pula akibat kencing manis menyebabkan pengidap akan menghadapi masalah buta. Penyakit kencing manis ini juga akan menyerang saluran pembuluh darah yang cedera dan akan memberi kesan besar kepada pesakit seperti serangan jantung dan juga strok atau kekurangan bekalan darah ke anggota bawah. Oleh itu tumpuan khas harus diberikan kepada kawasan yang paling bermasalah iaitu kulit, kaki, mata dan gigi.

Simptom atau gejala penyakit kencing manis

Diantara simptom-simptom yang biasa bagi pengidap kencing manis adalah:

Kerap kencing terutama waktu tengah malam
Kerap dahaga daripada keadaan biasa
Selera makan meningkat
Cepat letih
Kehilangan berat badan yang mendadak
Kerap berlaku jangkitan kulit seperti gatal disekitar kawasan kemaluan
Kadang-kadang penglihatan menjadi kabur
Luka yang lambat sembuh
Pengelasan Penyakit Kencing Manis

Penyakit kencing manis boleh dikelaskan kepada dua, iaitu ;

Jenis I - Insulin-dependent diabetes Mellitus (IDDM)

Jenis II - Non-insulin-dependent diabetes Mellitus (NIDDM)


Jenis I - Insulin-dependent diabetes Mellitus (IDDM)


IDDM atau diabetes Mellitus bergantung insulin adalah berkeadaan dimana insulin yang dihasilkan oleh pankreas adalah sangat rendah dan tidak mencukupi untuk keperluan badan. IDDM ini lebih kerap ditemui dikalangan kanak-kanak dan remaja dan hanya 10% sahaja ianya berlaku dikalangan orang dewasa yang berusia 65 tahun keatas. Rawatannya hanya dengan mengawal pemakanan dan suntikan insulin bila keadaan memerlukan.

Jenis II - Non-insulin-dependent diabetes Mellitus (NIDDM)

Jenis ini juga dikenali sebagai diabetes Mellitus tidak bergantung insulin. 90% daripada pesakit kencing manis tergolong dalam jenis ini. NIDDM ini adalah berkeadaan di mana sewaktu proses pengeluaran insulin dilakukan oleh pankreas sel anggota badan tidak dapat memberi reaspon terhadap insulin tersebut. Dalam keadaan yang sama pankreas tidak menghasilkan insulin yang mencukupi tehadap tubuh badan. Perkara ini biasanya berlaku kepada mereka yang berusia melebihi 40 tahun dan gemuk. Penyakit kencing manis ini juga tidak hanya semata-mata berlaku akibat fakor pemakanan, kurang senaman tetapi ianya juga merupakan penyakit warisan atau keturunan. Rawatan yang biasa dilakukan ialah pengawalan pemakanan, pengambilan ubat ubatan dan suntikan insulin bila keadaan memerlukan.

Diabetes sekunder

Diabetes sekunder jenis ini adalah disebabkan oleh penyakit pankreas yang lain. Ianya berlaku adalah disebabkan peningkatan permintaan terhadap fungsi pankreas yang tidak normal. Diabetes sekunder ini berlaku ketika seorang ibu itu hamil dan ianya hanya berlaku ketika ibu itu hamil sahaja.Ubat ubatan tertentu dan toksin juga mampu menyebabkan seseorang mendapat diabetes sekunder. Hasil kajian mendapati 20 % hingga 25 % wanita yang mengalami penyakit kencing manis ketika hamil akan mengalami masalah kencing manis kekal apabila usia mereka meningkat. Rawatan yang biasa dilakukan bagi penyakit diabetes sekunder ialah pengawalan pemakanan, dan pengambilan ubat ubatan.

Kaedah rawatan
- Kawalan pemakanan
Kawalan pemakanan atau diet bukan sekadar mengurangkan makanan dan minuman yang manis sahaja tetapi lebih dari itu. Diantara kawalan pemakanan yang perlu diambil perhatian ialah :


Tetapkan masa makan 3 kali sehari

Elakkan makan makanan, minuman dan makan buah-buahan yang tinggi kandungan gulanya.

Banyakkan makan makanan yang berserat tinggi (fiber) seperti mi, oat dan sayur-sayuran.

Elakan makan makanan bergoreng tetapi yang dimasak secara panggang atau stim.

Elakkan makan makanan yang tinggi kandungan garamnya.

Makanlah makanan yang seimbang menunya. Ini membolehkan jumlah kalori makanan ditetapkan dan memastikan jumlah glukosa dalam darah dapat dikendalikan oleh tubuh badan.

- Senaman

Senaman akan menyebabkan insulin memberi reaksi yang positif kepada tubuh badan. Berjalan selama sejam akan mengurangkan risiko peningkatan kecing manis kepada separuh. - Ubat ubatan

Insulin

Tablet anti-diabetes

- Supplement
Sesetengah pakar mengesyorkan mengambil supplement vitamin E sebanyak 200 hingga 400mg sehari

- Mengekalkan cara hidup sihat
Kurangkan stress dan ianya membantu mengurangkan paras gula dalam darah.

Dari Internet.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan