Translate

Asal kejadian jurnal@blog ini...

Asal kejadian isipati jurnal@blog ini adalah dari http://idanradzi.easyjournal.com tetapi nak jadi ceritera server sana asyik terhalang untuk diakses. Kini 2012 telah padam server Easyjournal ini.

Aku hanya sempat memindahkan sedikit sahaja data ke situs cermin ini. Alahai sedih amat.

Situs ini lebih kepada keterbukaan dalam soal Politik, usah dilabelkan situs haluan kiri atau pro parti mana pun. Pemilik asalnya adalah seorang Penyair nan lebih suka mendalami jiwa rakyat marhaen.

Bantu

Sabtu, 2 Mac 2002

.: KATA KATA CINTA :. (Delima Merkah)


Cinta seperti matahari, ia tetap bercahaya. Walau malam menjelma, cahayanya pada bulan tetap menerangi kekadang ia juga gerhana tetapi akan kembali jua kecerahannya.

Cinta adalah santapan jiwa. Jiwa tanpa cinta bagai rumah yang kosong. Cinta tanpa menjiwai bagai layang-layang putus tali.

Cintu adalah buta…cinta tidak mengenal usia, paras rupa, mahupun kekayaan dan harta karun, tetapi dari keikhlasan dari hati setiap insan antara satu sama lain.

Tidak semua orang yang engkau cintai, mencintaimu dan sikap ramahmu kadang kala dibalas dengan sikap tidak sopan. Jika cinta suci tidak datang daripada tabiatnya, maka tidak ada gunanya cinta yang dibuat-buat.

Sayang tidak bermaksud cinta. Suka tidak serasi dengan cinta. Kagum tidak bererti cinta. Bangga tidak semestinya cinta. Cinta adalah CINTA .

Cinta itu seperti sinar matahari, memberi TANPA mengharap kembali. Cinta itu seperti sinar matahari, TIDAK MEMILIH siapa yang ia sinari. Cinta itu seperti sinar matahari yang MEMBERI KEHANGATAN DI HATI..

Cinta umpama ‘treasure hunt’. Cita cita dan tujuan kita satu untuk menuju ke penamat yang paling mengembirakan. Namun di dalam perjalanan kita akan menghadapi pelbagai rintangan dan cabaran. Andainya tidak mampu meneruskan, kita akan tersungkur dan hadiah utamanya akan di kebas oang lain. Tetapi tak usahlah kecewa. Walaupun hadiahnya tidak kita perolehi, tetapi keseronokannya kita sudah rasa. Jadi bercintalahsepenuh hati. Namun janganletakkan harapan terlalu tinggi.

Kekecewaan terlalu pahit untuk ditelan, terlalu payah untuk dilupakan namun dalam cinta pasti akan merasai kecewa dan dikecewakan walau bukan itu matlamat dalam setiap percintaan.

Kadangkala orang yang paling mencintaimu adalah orang yang tak pernah menyatakan cintanya padamu kerana orang itu takut kau berpaling dan menjauhinya. Dan bila dia suatu masa hilang dari pandanganmu….kau akan menyedari dia adalah cinta yang tidak pernah kau sedari….

Cinta suatu yang indah, cinta boleh buat kita gundah, cinta buat hati berdarah dan cinta jua boleh membawa kesalan yang tak sudah

Ayat Cinta

nona

siang dalam luka, merindu senja kian menghampiri ku berharap ada pelangi mewarnai dan memberi cahaya peri di dalam lukisan hatiku, terangi warna indah dengan cinta, basuh lukaku dengan warna sahdu, aku merindumu seperti kumenanti tetesan pertama air hujan yang jatuh ke tanah, basahi dan dinginkan api hatiku yang terbakar cemburu dan dustamu.

cinta

cinta…
hanya seuntai kata
yang penuh arti dan harap
makna cinta sangat dalam
bila kau mengerti akan cinta sejati

cinta bukan hanya rayuan gombal
tapi cinta adalah kesahajaan hati
cinta bagai embun di pagi hari
cinta bagai panas disiang hari
atau
cinta bagai bekuan es yang tak akan mencair

tapi kehidup[an tanpa cinta
apa kau punya arti
sebencinya kau pada cinta
pasti ada cinta yang merekah

ziEra

KALIMAH CINTA

CINTA itu cahaya sanubari,
kurniaan Tuhan fitrah insani,
dan di mana terciptanya CINTA,
disitu rindu bermula…..

CINTA itu tidak pernah meminta,
tetapi memberi sepenuh rela,
rasa bahgia biarpun sengsara,
berkorban segala-gala…..

semua kerana CINTA,
yg pahit manis dirasa,
penghibur nestapa,
merawat duka,
damai dijiwa……

terpadam api benci permusuhan,
tejalin lah kasih sayang,
begitulah CINTA yang diidamkan,
tanpa nafsu yang mencemarkan…..

dan jangan pula kerana berCINTA,
kita pun leka entah kemana,
dan jangan pula kerana berCINTA,
tergadai semua maruah agama…..

acha

hal yang menyedihkan dalam hidup ini…
adalah
ketika kamu bertemu seseorang yang bererti bagimu,,
yang sangat kau cintai,,
yang kau sayangi,,,
hanya untuk menemukan bahwa pada akhirnya
menjadi tak bererti
dan kamu harus membiarkannya pergi…

rara aulia

biarkan cinta itu ada dan hadir dalam kehidupanmu jangan pernah menolak ataupun meninggalkanya, biarkan cinta itu mengalir dalam nadi kita, ingatlah cinta sejati itu adalah cinta karna Allah.! cinta itu datang dan pergi karna Allah. cinta yang Allah beri pada kita adalah cinta yang takan pernah hilang. beranikanlah untuk mencintai seseorang karna Allah bukan karna syahwat. agar kita dapat keridhoa-Nya.

firman

cinta itu umpama sinar ….
terlalu terang bisa menyilaukan…
terlalu redup bisa membutakan dengan kegelapannya…

cinta itu umpama air ….
terlalu deras menghanyutkan….

cinta itu umpama api..
terlalu panas menyakitkan…

cinta itu bagaikan udara..
tak bernyawa, tak berwujud, tak berasa..

nah cinta itu di berikan tuhan kekita bagaikan SINAR, AIR, UDARA, dan API….

pikirkanlah itu……

are_yush

Cinta sememangnya sesuatu yang mengasyikkan, indah dan mempesonakan. Tapi tahukan diriku dan dirimu apakah hakikat cinta itu? Cinta itu ibarat pelangi. Semua manusia memperkatakan tentang keindahan pelangi itu, tetapi tidak ramai yang mengetahui hakikat pelangi. Pelangi adalah serakan cahaya hasil daripada pantulan cahaya yang melalui zarah-zarah air. Apabila tibanya hujan dan pada masa yang sama matahari memancarkan cahaya maka pada waktu itulah terjadinya pelangi. Walaupun kehadiran pelangi adalah sekejap sahaja tetapi ia cukup menimbulkan keasyikan kepada manusia. Begitu juga dengan cinta, ramai manusia yang mengatakan bahawa cinta itu asyik, indah dan mempesona tetapi tidak ramai yang tahu hakikat di sebalik cinta itu sendiri. Hakikat cinta adalah terselindung di sebalik kata pelangi itu sendiri. Untuk menggapai cinta sejati kita memerlukan Pengorbanan, Espiranza, keLuhuran, Amanah, Nasihat, keGagahan selepas itu barulah dijumpai ertinya hakikat cinta iaitu Ilahi. Cinta sejati bukanlah cinta jalanan, cinta peleseran yang mampu dijumpai di tepi jalanan, tetapi ia adalah cinta murni yang terhasil apabila berlakunya mujahadah. Pengorbanan yang besar diperlukan, keyakinan yang mantap menjadi sandaran, keluhuran budi pekerti menjadi bekalan, sikap amanah menjadi pegangan, saling nasihat menasihati menjadi amalan, dan kegagahan jiwa menjadi azimat dalam perjuangan. InsyaALLAH iman yang terhasil menjadi syarat penerimaan cinta oleh Tuhan.

dolly derma

cinta itu indah apa bila kita saling mengerti
menerima kelebihan dan kekurangan
yang satu dengan yang lain
cinta itu indah bila kita saling mengerti dan
saling ingi mencoba saling memahami
bukan mencari kesalahahan saat kekecewaan datang
cinta itu indah bila cinta itu di jaga dengan sepenuh hati
cinta itu indah bila di jaga dengan iman yang kuat
cinta itu indah bila di jaga dengan kesopanan dan kekudusan
sebab cinta akan bertahan di atas hati yang tulus dan hati yang tulus

Tiada ulasan:

Catat Ulasan