Translate

Asal kejadian jurnal@blog ini...

Asal kejadian isipati jurnal@blog ini adalah dari http://idanradzi.easyjournal.com tetapi nak jadi ceritera server sana asyik terhalang untuk diakses. Kini 2012 telah padam server Easyjournal ini.

Aku hanya sempat memindahkan sedikit sahaja data ke situs cermin ini. Alahai sedih amat.

Situs ini lebih kepada keterbukaan dalam soal Politik, usah dilabelkan situs haluan kiri atau pro parti mana pun. Pemilik asalnya adalah seorang Penyair nan lebih suka mendalami jiwa rakyat marhaen.

Bantu

Selasa, 24 Ogos 2010

Cerpen Lama (Singgahsana)


Tak sangka pula saya terbaca Cerpen yang saya tulis ketika berkerja lalu di situs ...
Pindah

salinan e-melCerpen Rekaan.
Baru dua hari lalu sayamendapat arahan untuk berpindah ke Kompleks Baru. Setelah sekian lama menungguarahan ISO!! Apa yang mengejut & mendukacitakan!!! Semuapintu telah habis dipecah-pecahkan, lampu dan kipas angin di Blok K telahhabis dicabut sebelum mendapat notis permindahan sebenarnya.

Kekinian cuma tinggal saya dan Amoi Sudan sajayang masih menghuni Blok K. Keadaan kami semakin tidak terjamin.Amoi Sudan yang sawa matang senyumannya semakin hambar, selalunyamemang kami sering pulang lewat pagi.. cerah lampu biliknya memangmenjadi teman bagi saya!!! Memang kawasan di Blok K ini agak terpencildan amat sunyi bilamana lewat pagi apatah lagi ketika dinihari.

Kebakaran amat mudah berlaku lantaran di Blok K kami .... semua penghawa dingin serta lampu di Blok K telah yangtelah dibuka, pendawaian berjuntaian; dibaluti dengan sekadar pita yang mudah terpintas jika berlaku kebocoran.

Barangan Makmal saya yang bernilai lingkunganRM200,000.00 bila-bila masa boleh diceroboh lantaran khidmat Pegawai Keselamatan telahpun dihentikan dengan fax yang berkuat kuasa 24jam. Kasihan Pengawai Keselamatan terpaksa pulang biarpun telah bersedia denganlengkap berpakaian seragam; tapi mendapat notis fax dalam tempuh24jam yang tempuhnya telah pun berlalu sehari sebelumnya!!!! Saya tahuAbang Kamal itu amat mengharapkan gaji kerja malamnya untukmenyara keluarga. Menghentikan beliau secara sedemikian rasaya kurang wajar!!...biarpun sebesar manapun salah mereka!!!.

Masalah penempatan makmal baru untuksaya berpindah...hanya semalam selesai!! Itupun setelah puas saya memujukpenghuni yang keberatan untuk pindah!!!. Saya terpaksa menampalpuisi rayuan untuk mereka mengosongkan makmal yang mahu ditempatkansaya. Memang makmal tersebut serba-serbi tak ada, Silingnya pun hinggakini masih banyak yang lompong. Payahnya menjadi saya!!.

(****please evacuate the buildingby 31/8/01.... congak-congat bukan esok pagi!!!.)

Saya keseorangan untuk mengemas barangan milik rakyat yang diamanahkan ini !!!.. Alangkah ketakutannya saya lantaran melihat tindakan pengurusan yang memecahkan pintu-pintu yang berkunci di mana masih sarat dengan barangan berharga milik penghuni yang masih belum sempat dipindahkan. Alasan mereka begitu kuat..telah diberi notis!!.. saya tercari-cari notis tersebut!! yang saya jumpa cuma e-mel di kolej ini yang semakin tenat!!!. hinggakan saya amat takut untuk saya membuka Attachment. Apakah semua staf rajin membaca e-mel!!. berkesankah?? arahan melalui e-mel begini??.

Sebentar tadi saya terkilan mendapati partition kepunyaan cawangan komputer habis dipecahkan oleh pencerobohdalam saya berkira-kira untuk memohon dengan Abg Nurian untuk memanfaatkan partition tersebut untuk kegunaan di Makmal saya!!!.Bila saya menungkan!! Saya tak menyalahkan penceroboh lantaran memang pintu tersebut telah dipecahkan oleh pihak pengurusan!!!. Cuma silapnya niat penceroboh tersebut!!! Partition tersebut sepatutnya dimanfaatkan bukan dipecahkan!!

Yang saya terfikir, berapa sangatlah nilainya jika dijual aluminium yang dipecahkan bila dibandingkan nilai partition yang penuh dengan memori dan nilai sentimentalyang melindungi Dr. Z. selama ini.

Begitu juga barangan milik siswazah!!!,tentunya pihak pengurusan yang memecah pintu tersebut dapat menilaikan betapa banyak barangan berharga di dalamnya... yang kini bersepahandan Ntah ke mana??... Tarmos, meja, kipas angin, gerobok!! bersepahan.Eemm.... sejak kecil saya tak terfikir orang kerajaan rupa terlalu mewah!!!.

Banyak barangan Tutor yang masih bernilai masih terdedah dengan penceroboh!!!. Bersepahan!!! lantaran pintu-pintu terlopong yang kadang-kadang daun pintunya berdentum-dentam ditiup angin menakutkan saya dilewat pagi begini.!!!

Malahan apa yang terjadi kepada Tutor Cawangan Komputer (Tiada dalam sinarai penghuni yang harus dipindahkan) yang biliknya dipecah pihak pengurusan dengan bilik yang sarat dengan komputer dan perbagai lagi!!! Rasanya seolah olah kita telah kembali ke zaman P. Ramlie.. Ada S...... Kampung Dusun di alaf baru!!!. Pintu milik rakyat bersepah!!! kunci yang tentunya mahal berkecai, bagi saya ianya masih boleh kita manfaatkan.. Tak sangka bangunan yang ini ntah senasib bangunan yang terbakar beberapa tahun lalu!! Saya terkilan pintu pensyarah-pensyarah saya telah pun dipecahkan sebelum lagi sampai notis pindah Selasa nanti untuk Kak Roha mengutip kuncinya!!.

(****please evacuate the buildingby 31/8/01. The 'Bahagian Pembangunan' will be taking overthe building.)

Tarikh 31 Ogos 2001...Terusan menghantui saya. Hari ini adalah malam ke empat saya berkemas!!!.. hampir dinihari... terganggu oleh ISO .... banyak barangan yang tiada sempat untuk diselamatkan lagi.. agar Allah Azzawajalla saja dapat melindungi Makmal Simulasi. Pihak keselamatan Institiut yang diarahkan memantau
Blok K tak pernah kelihatan biarpun saya dimakmal sampai lewat pagi!!!.

Telah lima subuh saya terpaksa balik!!!terlalu penat!!! untuk menyelamatkan barangan Makmal Simulasi saya!!!yang saya rasakan rumah kedua saya!!.

Sangat-sangatlah saya berharap janganpecahkan pintu yang lain lagi jika masih terdapat barangan berharga dibilik tersebut!!... sebelummmm 31 Ogosss2001 ... Kita anak Merdeka!!!!!! Kaya dengan Budi dan Sopan Santun Kita!!!.Terlalu banyak cara lain yang boleh kita lakukan. Cara pihak 'BahagianPembangunan' menampal notis dipintu adalah salah satu cara yang patutnyakita contohi.

Tolonglahh pihak pengurusan!! Tadi saya berbincang dengan pihak Harta Benda Institiut, mereka sekadar menggeling kepala!!! Bagusnya cara ISO kita !!!!!
3.45 pagi


MAAF!!!! Cerpen ini rekaan semata-mata!!!! tiada kena mengena yang hidup atau yang telah tiada, jika ada nama terakan serupa memang itu secara kebetulan & tidak disengajakan!!!

respon Timbalan Pengarah. (TP)

iDAN
Selaku MR saya tidak tahu menahu sikap sebegini dilakukan oleh "pihak pengurusan"Tiadaperbincangan diadakan mengenai kaedah memintapegawai pindah dari Blok K.

Walaubagaimana

pun saya amat kesal perbuatanini dikaitkan dengan ISO.

MR
Timbalan Pengarah


respon warga kolej

iDAN
Bagus juga cerita rekaan tersebut. Boleh masuk pertandingan DBP tu. Kalau dapat hadiah cerpen kena share tau. Bila kita ada power kena exercise lah, kalau tidak rugi. Membazir namanya. Lagipun tidak apa yang kekal dalam dunia ini. Kalau tidak gunakan masa kita ada bila lagi?

Regards
Dr. MD

respon warga kolej
iDAN


Cantik... cantik... cantik sungguh cerpen saudara. Betul macam kata Dr. MD. Kalau saudara panjang-panjangkan cerpen ini supaya menjadi agak panjang, boleh jadi saudara akan dapat anugerahan. Entahlah, boleh jadi anugerah yang saudara suka atau sebaliknya. Tetapi bila di fikir-fikirkan, cerpen ini tidak ada kena mengena dengan sesiapapun sama ada dengan yang hidup atau yang telah tiada. Entahlah... yang pastinya ianya tidak ada kena mengena dengan saya. Kalau saya, daripada dirosakkan ada baiknya disedekahkan.

Hamba Allah


Respon Dari dari Pengarah Institiut

iDAN
Assalamualaikum,

Terima kasih atas keperihatinan saudara. Saya sebagai Pengarah bertanggungjawab sepenuhnya dan akan mengambil tindakan wajar. Namun, sebagaimana yang telah saya nasihatkan kepada iDAN tahun lalu (nampaknya iDAN lupa lagi) supaya sebarang rungutan, komplain, masalah harus dirujuk kepada saluran yang betul, bukannya membuat cerita sensasi yang banyak kekeliruan. Ia hanya memburukkan keadaan dan menyulitkan penyelesaian.

Kita ada Pengurus/Penyelaras makmal, KetuaUnit, Ketua Cawangan, Timbalan Pengarah serta Pengarah untuk mengatasi segala masalah yang timbul. Kalau semua orang di bawah saya tidak mengendahkan masalah saudara, kan pejabat saya sentiasa terbuka, e-mel saya sentiasa terbukadan saya baca e-mel every hour. E-mel saudarapun saya baca semalamdari rumah. So, jumpa saya. Kita
boleh selesaikan tanpa menyulitkan ramai pihak. Kita ada prosidur ISO mengenai aduan yang disalurkan terus kepadaPengarah dan ianya pasti diberi
perhatian dan langkah pengcegahan. Sila guna saluran yang betul.

Oleh kerana ia disebarkan kepada warga Institiut,saya dan pegawai-pegawai
yang berwajib akan cuba jelaskan dan beri bantuan yang sewajarnya.

Mengenai baru dua hari arahan pindah, mengikut jadual makmal saudara patut
pindah sekali dengan group kolej awal Julai lalu. Setahu saya notis pindah telah dikeluarkan pada bulan April secara e-mel, bertulis, mulut dan kerahan. Jadual perpindahan mengikut jabatan khususnya pengosongan bilik pensyarah dan makmal berkaitan telah dibuat.Saya cek dengan Dr. Khairul dan beliau mengesahkan memang ada notis. Saya juga masih ingat lagi e-mel yang saya monitor setiap 3 jam dari Kuching (ketika itu saya bermesyuarat MKJR di Kuching bulan Jun 2001) mengenai perkembangan kompleks dan jadual
perpindahan. Sayangnya segelintir pegawai kita ada yang tertinggal lori
pindah. Namun, mereka mengangkat sendiri barang mereka dan tak komplain, sebab lori tak tunggu kita. Faham-faham sajalah.

Arahan untuk memanfaatkan ruang kolejdi bangunan lama yang tidak kita
serahkan kepadan Pembangunan Institiutuntuk kegunaan pelajar siswazah/tutor juga telah kita buat. Malah Dr. Nawawi telah melakukan audit dan melaporkan
kepada saya yang masih banyak ruang PG yang masih tak dimanfaatkan 3 minggu yang lalu.

Kita juga diminta untuk kosongkan serta kemaskanbilik yang telah
dikosongkan. Macam kita juga, orang baru yangakan mengambil alih bilik
tersebut (Kolej Pertanian) perlu masuk dalam keadaan bilik yang baik,
kemas dan cantik. Saya memang mengarahkanTPB supaya memastikan supaya
bilik-bilik yang perlu diserahkan kepada TNC Pembangunan adalah dalam
keadaan baik dan bersih. Ini maruah dan imej kolej. Jadi kalau ada sesiapa
yang tinggal junk dalam bilik, kita akan tolong buangkan. Kalau ianya
berharga, kenapa tinggal bersepah.

Dalam mesyuarat penyerahan bangunan dengan Bahagian Pembangunan Institiut (Pej. TNC(P), Bahagian Pembangunan telah memutuskan untuk merobohkan wisma kayu. Sebabnya, bangunan ini tidak selamat serta hodoh. Jadi, adalah menjadi tanggungjawab TPB untuk memastikan semua harta kolej seperti air cond, dll diselamatkan sebelum jentolak Kolej menolak bangunan tersebut. Mungkin dalam perlaksanaan ada kecacatan tetapi saya kurang yakin pegawai TPB bagitu rakus memecahkan harta benda kolej sedangkan mereka diminta selamatkan harta benda kolej. Beri tahu saya siapa pegawai yang rosakkan harta benda kolej, apa bendanya, bila?.Saya akan cek sendiri nanti.

Mengenai dawai yang mungkin bocor, saya mintaTPB pastikan ianya selamat
dan mengikut amalan keselamatan elektrik.

Mengenai keselamatan di bangunan lama, memang kita hentikan khidmat keselamatan mereka. Saya tak tahu yang notis diberi hanya 24 jam tetapi apa yang saya tahu, ianya berdasarkan kontrak mereka yang tamat. Sepanjang
perkhidmatan Institiut tersebut, kolej amat tidak berpuas hati kerana masih
berlaku dua kecurian di Blok D. Saya sendiri banyak kali mendapati pegawai
keselamatan yang sepatutnya ada tetapi tiada.Saya sendiri telah panggil, nasihat, beri amaran tetapi tiada perubahan. Sila tanya Kak Lijah dan Kak Dilah mengenai baju pegawai keselamatan yangs aya sendiri ambil dari pos kawalan dan minta dia claim dari Pengarah.Kalau baju sendiri boleh dicuri macam mana dengan hartabenda kolej. Kalau saya dapat seluar memang itu yang saya ambil. Orang macam inikah kita nak bela?. Walau bagaimanapun, TPB akan jawab mengenai notis 24 jam tersebut.

Mengenai iDAN keseorangan dan ditemani oleh amoi sudan sawa matang, hooi... bahaya ni, saya difahamkan ada juruteknik lain yang bantu pindah. Janganlah lupa bantuan orang. Tak tahulah saya kalau masa pindah tu iDAN sendiri yang pandu traktor. Pengalaman saya, teamwork di kolej kita ini first class. Lihat sajalah semasa jamuan doa selamat. Kemah kita dipukul ribut 3.10 petang.
Orang kita tanpa disuruh turun di tengah hujan bantu. 20 minit saja beres. Saya lihat teamwork di bagian lain bagus-bagus. Itu yang menyebabkan saya bangga dengan kolej ini.

iDAN, sila jumpa saya dan bincang. Sila hubungikak Jah, kita selesaikan masalah.

Pengarah


Jangan Kaitkan sesiapa dengan lanjutan CerpenRekaan ini. Ianya sekadar Imbauan

Salinan Lanjutan E-mel Cerpen Rekaan

Saya Memohon maaf secara terbuka!! lantaranCerpen Rekaan saya sekadar
dianggaptukang karut, sewajarnya segala apa yang tersirat dari kiasan cerpen
sayaanggaplah kelemahan saya semata. Saya terlau kerdil untuk menongkah
segala kesilapan & matahati ini mungkin Allah Azzawajalla telah tutupi dengan segala maklumat yang tepat.

Amat payah untuk menafsirkan keikhlasan, amat perit melihat segala yang
berharga bersepahan menjadi sampah.

Jika seorang Pengarah sebuah institiut mengatakan segala harta institiutnya
biarlah dikomdemkan, sedang pekerja kerdil seperti saya merasakan ianya amat bernilai dan boleh dimanfaatkan!!!. Maka saya malu sendiri kerana yang empunya harta@peralatan tak terasapun sayangkan hak milik kerajaan yang
diamanahkan...mahukan ianya bersepahan!!... mahukan ianya keterbiaran.

Maafkansaya!.

Mungkinkah????
Saya kena belajar tidur lena biarpun anak jiran kelaparan, saya kena belajar tutup segala tingkap dan pintu bila ada rumah jiran dipecah orang!!, saya kena belajar berbelanja semewah-mewahnya!!, saya kena belajar mengagih-agihkan harta yang bukan hak saya!!!. Saya kena belajar berpura-pura dalam segala yang nyata!!!

Maafkanlah.....lantaran tereka cerpen yang begitu menampar saya sendiri!!!

Apakah lantaran saya amat terpengaruh dengan arwah emak saya selalu habiskan sayur dipinggan biarpun sedikit, selalu menghabiskan lauk di pinggan makan anaknya biarpun tinggal sedikit, lantaran terlalu takut ianya membazir. Saya juga telah mendidik anak-anak saya begitu. & hari ini seorang ayah terusan ditempelak lantaranterlalu prihatin dengan pembaziran.. Maafkan saya!!

Seorang pengarah terusan mengingatkan nak buat apa simpan barangan lama!!!
Hati kecil saya tercalar amat!!!, melihat segala yang berharga tidak dimanfaatkan!!!..kenapalah saya tidak merasakan ianya barangan lama malahan
terasa ianya lagi lama lagi antik... kampungnya saya.

Yang pasti saya akan kehilangan senyuman Amoi Sudan berkulit sawa matang,
bangunan lama bangunan kayu akan terusan dirobohkan tentunya!! Tolong
ingatkan Amoi Sudan jangan dekati bangunan kayu yang membahayakan!! Dia
masih di sana.

Cerpen rekaan itu adalah pemerhatian saya, saya tahu kalangan atasan terusan
mengatakan saya silap tindakan. Saya selalu tak ikut aturan, selalu menuding serta mencari kesilapan. Dan kini kalangan yang jauh dari saya terusan menglemparkan segala kelemahan & keburukan saya. Pendedahan serta tafsiran yang tentunya ianya amat meloyakan!!!. Tentunya akan jadi tanda tanya kepada mereka yang rapat dengan saya apakah sebenarnya keburukan itu!!! Saya akur dan sedia tunduk dengan cemohan dan momokan tentang kelemahan saya.

Sesungguhnya jika ada mereka yang berani menegur kesilapan kita bagi saya dialah idola saya. Bersemukalah!!!.

Yang amat saya harapkan kini adalah kemaafan bagi mereka yang terusik Cerpen
Rekaansaya!!

Hari ini barangan yang nilainya lebih dari RM200,000; yang diamat ditakutkan
keselamatannya, telahpun dipindahkan dengan selamatnya di kompleks kayangan yang semua impikan; Dengan sekadar bayaran pengangkutan RM200 dari keikhlasan teman menggunakan lori kecil yang lima kali sarat muatan serta ulang alikpertolongan kenderaan institiut; Hempas pulas saya sejak seminggu lalu ...Jugapertolongan dari teman yang rapat!!. Terima kasih teman-teman yang rapat dengan saya. Terima kasih teman yang menolong saya. Yes!! Mereka sebenarnya tidak terpengaruh langsung dengan Cerpen Rekaan saya!!!. Merekalah saudara saya!

Maafkansaya!!! adanya.

iDANRADZi

2.30 pagi


respon warga kolej

iDAN

Assalamu'alaikum wr wb

Syabas dan tahniah atas luahan perasaan terhadap isu2 yg hanya mereka yg celik saja yg
lihat....celik hati dan yg celik mata malah tak terlintas pandangan pun!! Itulah tipuan helah dunia.....

Teruskan !!!....Yg hak tetap hak..........doakanlah mereka yg belum tersentuh oleh alam sekeliling
agar Allah memberikan taufiq dan hidayah dalam segala hal.

Saudaramu


respon warga kolej

Assalamualaikum wbt. Warmest greetings of theday.
Dear iDAN
Semoga perjuangan anda berjaya!
.....tutor tak leh cakap banyak

Wassalam,
Saudaramu


e-mel kedua Pengarah

Thanks. Thats the spirit.

Pengarah


respon warga kolej

Kita tutup saja cerpen kat sini. Semua kita under pressure, lebih-lebih lagi
semester nak habis. ISO nak datang. Masing-masing buatlah sebaik mungkin.

Bila habis semester ini, dan lepas ISO saya cadangkan kita buat jamuan
kesukuran. Siapa yang mampu, bagi duit sikit seorang. Cari seorang penaja. Saya
berjanji akan derma RM100.

Regards
DR MD


respon warga kolej

iDAN,

Di dalam membaca cerpen saudara, tanpa disedari, menitis air mata saya. Amat menyayat hati.
Kita dilatih oleh emak dan ayah kita, dari keluarga yang susah, untuk berjimat cermat, menghargai namun sebutir nasi. Adalah menyedihkan bilamana kita terpaksa mengubah pegangan kita untuk menjadi keras hati kepada yang lemah, menjadi kurang penyayang kepada yang terbiar, membuangkan saja barangan yang sudah bersama kita sekian lama bilamana kita dah dapat yang baru. Saya dapat merasai jiwa anda.

Walau bagaimana pun, zaman yang kita berada sekarang ini, adalah zaman kehebatan,
kecanggihan, perlumbaan , kepantasan dan lain2 lagi. Kalau lambat, kita ditinggal orang. Orang
seperti kita akan bersedih, kerana berada didalam dilemma....untuk cuba menukarkan menukarkan jiwa dan aksi kita seperti orang mewah, tapi kita tidaklah mewah.

Nasihat saya, insyaALLAH, kita teruskan jiwa dan sifat yang baik. Hanya kepada ALLAH, kita
berserah dan mengadu nasib.

Saudaramu

Assalammulaikum... Saudaraku

Sesungguhannya segala yang berlalu telah mengajar saya erti payahnya menghadapi cabaran untuk terus bersikap jujur. Saya begitu ikhlas untuk menegur pembaziran dan kerisauan akan kehilangan barangan jabatan saya yang hilang kawalan keselamatannya. Dalam rasa kerisauan kehilangan barangan amanah diri, ianya bagaikan dipelekeh sikap dan peribadi jiwawi.

Cuma saya akui cara saya meluahkan kerisauan dengan menghantar cerpen kepada seluruh warga kolej agak keterlaluan dan telah mengeruhkan keadaan.

Alhamdulillah, hari ini saya begitu tenang dengan suasana makmal saya di Komplek Baru ini, kini makmal ini jadi satutanda kedamaian saya dengan perabut yang hampir 70% dari bahan terbuang sisa dari Blok K. Saya berharap agar perabut yang saya selamatkan ini akanmenjadi pemangkin kejayaan pelajar di kolej saya serta Institiut ini. Agar ianya kukuh lama dan jasanya dapat dimanfaatkan.

Terima Kasih saya pada mereka yang rapat dengan saya yang bersusah payah menolong memindahkan barangan makmal saya. HanyaAllah Azzawajalla saja yang dapat membalas jasa baik mereka.

Saudaraku

Saya begitu terkilan dalam masa saya mahu amat membantu menyelamatkan barangan di kolej saya dan di masa yang sama juga saya amat ingin menunjukajar anakda Saudaraku sebelum dia ke luar negara; saya ditempelak oleh Pengarah. Saya tewas dalam kekosongan maklumat. Saya dikecutkan hati disergah peribadi oleh Dr. Khairul. Saya terusan dipersalahkan lantaran katanya enggan untuk berpindah, saya berkeras mengatakan silalah beri bukti notis pindah yang konon diberikan pada saya pada groupkolej permindahan awal Julai 2001 lalu. Sayamemohonkan agar Pengarah memberikan salinan tersebut untuk saya akur dengan tuduhan tersebut.

Saya malu sendiri bilamana saya tunjukkan partition yang telah dipecah-pecahkan oleh pemceroboh bagi Pengarah ianya adalahbarangan lama; untuk apa kita sayangkan!!!
Saya terbayang Dr Z yang bertahun dikepungPartition@barangan lama tersebut.

Saya tunjukkan pada Pengarah bilik pelajar yang sarat dengan segalanya kini telah bersepah. Sebelumnya segala yang ada dalam bilik tersebut bukan sedikit nilai barangannya, komputer, puluhanT-Shirt, segerobok besi alatan tulis, meja serta kerusi makan, basikal dan banyak lagi. Semuanya telah ghaib sekelip mata lantaran ianya telahterbiar berhari-hari kerana pintunya telah dipecah. Pengarah mengatakanmemang patut pihak pengurusan memecah pintunya, tindakan mereka tepat dan wajar semata-mata mereka nak mengambil penghawa dingin dan lampu siling yang agak lewat usianya.

Dr. Khairul agak panik bilamana melihat barangan saya terkepung di makmal yang kelilingnya amat longgar ciri-ciri keselamatannya dan mengarahkan pensyarah saya mencari lori untuk pindahpada hari itu juga.

Penat untuk memikirkan suasana ketika itu.Di pihak Pengarah serta Dr Khairul masih menyalahkan saya kononnya enggan pindah. Sedangkan saya yang begitu setia menunggu perintah pindah masih tertanya-tanya
apakah permindahan ini boleh dilakukan sendirian,Mana pengangkutannya? Mana penempatannya?
Barangan saya yang memerlukan sekurang-kurangnya tujuh lori muatannya, apakah mampu saya
pindahkan semuanya sendirian.

Seperkara yang saya terfikir mereka terlupa atau tidak peka. Kenapa mereka cepat lupa bagaimana tender untuk makmal saya ditendang bagaikan bola? Sejak setahun lalu saya merancang pindah,hinggakan ke saat kini, mana makmal untuk komputer saya?? Mana pendawaian untuk sekurang-kurang tiga puluh buah komputer saya?. Puas saya merancang dan memohon belas ehsan mendapat peruntukkan bagi saya memindahkan makmal saya. Kini telah masuk ke tahun ke dua; saya amat kecewa dengan sikap ambil lewa saja dari pihak orang kerahan Pengarah sendiri. Dr. Khairul pula telahkerap berlebihan belanja untk membangunkan makmalnya sendiri. Tender untuk persediaan makmal saya di Komplek Baru kandas pada tahun 2000 lantarankehabisan peruntukan jabatan saya. Paling akhir kononnya peruntukan tender tersebut telah diluluskan pada Julai 2001, tapi anak buah Pengarah mengatakan perlu ditenderkan semula, ianya mengambil masa sekurang-kurangnya tigabulan lagi! Inilah peraturan ISO. Maksudnya Saya perlu di Blok K ini tiga bulan lagi, tapi keliling saya kini???
Emm...Ntahlah amoi Sudan!. Memang kita terkurungdan terkepung!!

Huh! malasnya nak fikirkan semua itu!. Mereka yang rapat dengan saya saja yang tahu bagaimana sikap saya yang amat sayang dengan barangan makmal ini. Komputer ini terkadang telah kian menenggelamkan saya dengan kenyataan diri. Terlalu banyak pengorbanan seorang isteri serta anak-nak bilamana saya banyak menghabiskan masa demi terusan menyambung hayat komputer yang rata-rata semakin tua usianya. Jika saya tidak mengorbankanmasa saya, saya pasti putus saja hayat komputer akan pasti anak bangsasaya juga kandas pembelajarannya, kandas amalinya, kandas projeks tahun akhir mereka.

Saudaraku...

Bilamana dalam saat begini memang benar katasaudaraku .

Hanya kepada ALLAH, kita
berserah dan mengadu nasib.

Masih terbayang jernih mata anakda Saudaraku yang berharapkan saya dapat membantu biarpun sedikit. Amat terkilan saya tersangkut di tengahhari tersebut dengan keinginan mengajar dan di masa yang sama rasa bersalah membuatkan Pengarah begitu marah menempelak saya.

Bagaimanapun saya mendoakan agar anakda Saudaraku akan tenang belajar di negara orang serta akan kembali nanti dengan kecemerlangan untuk membeli keluarga Saudaraku.

Ayat terakhir Pengarah yang mengatakan sayatidak mengikut prosidur benar-benar membungkamkan saya. Saya keliru dengan keikhlasan saya & tempelak Pengarah malahan Ketua CawanganInstitiut yang begitu bertubi-tubi mempertikaikan tindakan saya. Mengadu pada teman rapat saya.
E-mel saya yang beliau cetak penuh ditanda dan warnakan.

Saya telah memaafkan prasangka mereka dan pohon maaf ketelanjuran e-mel saya. Isi E-mel Cerpen Rekaan tersebut menurut mereka tak sampai pun separuh kebenaran.

Semuanya telah berlalu.

Yang nyatanya masih berlaku pembaziran dan ketidak prihatinan pihak kita terhadap harta kerajaan yang milik kita juga. Meja-meja yang mahal harganya masih terbiar di Blok K sana dan terbaru yang saya lihat ianya pecah-pecah dan jadi alas tidur pendatang haram.Banyak barangan lain dipunggah oleh mereka yang tak sepatutnya berhak.Ini kejadian kedua saya lihat, sebelumnya adalah semasa tinggalan barangandi blok yang terbakar beberapa tahun lalu. Terlalu banyak ketika itu barangan berharga kita abaikan semata-mata kita tunduk dengan alasan telah segalanya telah diklim insuran.

Yang lalu telah berlalu dan saya akan berusaha akan melupakannya. Saya berharap pengalaman ini akan menjadi titik tolak untuk kita dapat berfikir bersama ke arah kesedaran.

Sesungguhnya sesama kita yang memang kurang segala ini; janganlah hendaknya tenggelam dengan kemewahan dan kecanggihan duniawi ini. Alam fana ini janganlah dijadikan medan yang sampai menggelapkan matahati kita untuk benar-benar bersikap berjimat-cermat.
Masih ada kalangan kita yang tidak takut langsung merapatkan diri dengan pembaziran.

Tafsiran kita berbeda, nilaian sesuatu baranganitu memang berbeda bagi setiap individu. Yang saya ingat saya belajar dikampung sekolahnya, mejanya, kerusinya semua daripada kayu semata.
Namum zaman sekarang memaksa kita meroboh bangunan kayu. Membenci dan mengetuk pecah pintu kayu.
Itu sudah ketentuannya.
Itu yang saya keliru dan terkayu kini.

Prosidur yang telalu mengekang masa mengakibatkantergalang semua kerja. Perancangan yang memihak kepada satu golongan sahajaakan mengakibatkan kita tidak peka masalah golongan yang lain.

Janganlah kita biarkan pelanduk tersepit ketika sekumpulan gajah bertempur.

Jangan salahkan kurang maklumat jika anak buahanda melatah dan sering menongkah arus prosidur. Bergantung semata-matadengan arahan melalui e-mel, bertulis, mulut dan kerahan semata tanpa benar-benarturun padang dan melihat sendiri masalah sebenarnya akan mendatangkan padah.

Jika di dunia kita leka mengabai di sanananti pasti kita terkapai-kapai.
Janganlah hendaknya begitu.


Jika ada Masalah diri atau khidmat nasihat morivasi diri percuma sedia hamba hulurkan
Telefon Bimbit 016 9094343
Rumah 03 87371884

Cerpen ini aku tulis sekitar 10 tahun lalu; banyak yang aku tulis ini nampaknya menjadi sia-sia;
Pintu-pintu yang dipecah alasan mahu mengambil penghawa dingin & beberapa barangan berharga buat kolej@fakulti mengabaikan barangan berharga buat individu & pelajar; kesudahannya aku dengar banyak yang terbakar di stor Bahagian Pembangunan Institiut.

Makmal yang aku bangunkan dari 70% bahan terbuang; akhirnya dipecahkan, aku dihalau oleh Ketua Jabatan (KJ) KKA bagaikan tak beretika, semuanya lantaran perebutan ruang untuk para pensyarah untuk mengejar geran penyelidikan & jurnal mereka. Diuar-uarkan aku tak ikut arahan jabatan lantaran sikap sabotaj aku tidak menyertai gotong-royong yang aku lihat sekadar mahu membuang barangan kerajaan yang tidak ikut cara pelupusan nan betul.

Ulan sebagai bukti mengadu padaku bagaimana gerobok besi yang masih elok lagi dibuang, bukan disedekahkan kepada sekolah, surau atau sebagainya. Meja & perabot yang aku beli baru lagi & amat aku sayangi, aku lihat didedahkan di tengah lapang & kembang reput begitu sahaja dimamah hujan.

Aku berpindah ke makmal Abg Nor KKK yang mahu berpencen, ceritanya sama; bagaimana aku terhimpit dengan barangan lama yang aku sendiri tak tahu bagaimana@apa kegunaannya; boleh digunakan lagi atau tidak. Aku diarahkan mengosongkan barangan tersebut bukan selori dua ianya ianya tak tahu apa statusnya ianya terpaksa dibuang. Ada sebahagian barangan yang bernilai 20K tersimpan tak pernah berusik. Yang ini atas ihsanku masih aku simpan di gerobok yang aku tinggalkan. Komputer yang lupus sekitar 20 buah Pentium III & beberapa Pentium IV masih boleh akses internet atau buat kelas membaiki komputer terpaksa dilupuskan. Semata-mata mahu memberikan ruang tiga orang Pensyarah yang pening telah dapat geran tak ada ruang untuk berkerja. Apatah lagi bila guna konsep baru fakulti; sewa komputer. Aku tak nampak sewa komputer ini langkah baik bagi KKK.

Tiga Pensyarah ini akan ketemu aku di akhirat kelak, aku tak dapat memaafkan mereka lantaran mengarahkan aku keluar Jabatan KKK, seolah-olah aku bukan makan gaji atas sokongan Haji Roslan yang bagiku langsung tidak ada wawasan kerjaya. Aku diarahkan menjadi Budak Pejabat kerjaya aku di MARDI di tahun 1979 lalu. Kerjaya teknikal yang aku lakukan sejak tahun 80an lagi langsung tidak diiktirafkan. Kosong.

Bantuan Dekan & rayuan terakhir aku dapat ke arah atau tempat sebenarnya dengan kemahiran & kerjayaku. Pilihan kedua. Buat senggaraan komputer. Pilihan Pertama aku aku mahu kekal membuat kerja teknikal di makmal ditolak oleh KJ KKK.

Terima kasih Unit IT yang sudi menerima aku selama 8 bulan sebelum aku pencen. Perkerja di Unit IT sebenarnya tak cukup; syarikat yang memberi sewa aku pasti akan tambah menghuru-harakan keadaan. Aku telah nampak ini sejak aku di luar Unit IT.
Natijah stres ini aku dapat sakit Darah Tinggi, Serangan Jantung pun banyak lagi kaitan sakit kronikku. Maka aku memang tak mampu kerja lama dari itu di Unit IT.

Malahan aku simpati dengan arwah Dik Liza yang aku yakin dengan stres memang
tidak mungkin kita menjadi manusia normal, dia kena diabetes sakit sepertiku & meninggal ketika usianya 30 tahun.

Yang lagi sedihnya makmal yang patutnya menjadi Bengkel Komputer di mana aku seharusnya ditempatkan; di mana aku terpaksa dipindahkan kerja; hingga kini masih tergantung telah diubahsuai dengan nilai puluhan ribu RM dipecah semula lantaran si tiga pensyarah ini dapat ruang baru di Puncak Bangunan Pipis di Layang.

TP aku dengar ada masalah dalam badan; biar pun lebih muda dari ku tetapi menjadi pengidap sakit kronik jua akhirnya.

Aniaya itu mungkar; telah disebut di dalam al-Quran & ajaran agama Islam kita berulangkali. Aniaya amat naif & Allah Azzawajalla akan buktikan pembalasannya di dunia lagi terhadap kaum yang menganiaya kaumnya sendiri!. Ini jelas & sebaiknya kita akur & insaf.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan