ciku_hafi@myresipi.com
masakan terenganu dibuat dlm 30 minit...resepi turun temurun...
Bahan-bahan ( 3/4 org )
1 cawan sagu biji
1 cawan gula (suka manis tambah gula)
1/2 biji kelapa parut(ambil putih sahaja)
sedikit garam(gaul bersama garam)
perwarna merah@sirap
daun pandan
3 cawan air
Cara-cara
1. Sagu biji dibersihkan,jirus dgn sedikit air & toskan
2. Masakan gula bersama daun pandan sehingga mendidih, setelah mendidih buang daun pandan...
3. Masukkan sagu biji yg dibersihkan td & perwarna merah, kacau hingga sagu tadi kembang
4. Bila sagu kembang, angkat dan masukan ke dalam loyang, sejukkan...
5. Setelah sejuk, potong & gaulkan bersama kelapa parut yg telah digaul bersama garam.. bolehlah dihidangkan ...
masakan terenganu dibuat dlm 30 minit...resepi turun temurun...
Bahan-bahan ( 3/4 org )
1 cawan sagu biji
1 cawan gula (suka manis tambah gula)
1/2 biji kelapa parut(ambil putih sahaja)
sedikit garam(gaul bersama garam)
perwarna merah@sirap
daun pandan
3 cawan air
Cara-cara
1. Sagu biji dibersihkan,jirus dgn sedikit air & toskan
2. Masakan gula bersama daun pandan sehingga mendidih, setelah mendidih buang daun pandan...
3. Masukkan sagu biji yg dibersihkan td & perwarna merah, kacau hingga sagu tadi kembang
4. Bila sagu kembang, angkat dan masukan ke dalam loyang, sejukkan...
5. Setelah sejuk, potong & gaulkan bersama kelapa parut yg telah digaul bersama garam.. bolehlah dihidangkan ...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan