Translate

Asal kejadian jurnal@blog ini...

Asal kejadian isipati jurnal@blog ini adalah dari http://idanradzi.easyjournal.com tetapi nak jadi ceritera server sana asyik terhalang untuk diakses. Kini 2012 telah padam server Easyjournal ini.

Aku hanya sempat memindahkan sedikit sahaja data ke situs cermin ini. Alahai sedih amat.

Situs ini lebih kepada keterbukaan dalam soal Politik, usah dilabelkan situs haluan kiri atau pro parti mana pun. Pemilik asalnya adalah seorang Penyair nan lebih suka mendalami jiwa rakyat marhaen.

Bantu

Jumaat, 2 Jun 2000

Sagu bronok (Harum Aroma)


ciku_hafi@myresipi.com
masakan terenganu dibuat dlm 30 minit...resepi turun temurun...


Bahan-bahan ( 3/4 org )

1 cawan sagu biji

1 cawan gula (suka manis tambah gula)

1/2 biji kelapa parut(ambil putih sahaja)

sedikit garam(gaul bersama garam)

perwarna merah@sirap

daun pandan

3 cawan air

Cara-cara

1. Sagu biji dibersihkan,jirus dgn sedikit air & toskan

2. Masakan gula bersama daun pandan sehingga mendidih, setelah mendidih buang daun pandan...

3. Masukkan sagu biji yg dibersihkan td & perwarna merah, kacau hingga sagu tadi kembang

4. Bila sagu kembang, angkat dan masukan ke dalam loyang, sejukkan...

5. Setelah sejuk, potong & gaulkan bersama kelapa parut yg telah digaul bersama garam.. bolehlah dihidangkan ...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan