Translate

Asal kejadian jurnal@blog ini...

Asal kejadian isipati jurnal@blog ini adalah dari http://idanradzi.easyjournal.com tetapi nak jadi ceritera server sana asyik terhalang untuk diakses. Kini 2012 telah padam server Easyjournal ini.

Aku hanya sempat memindahkan sedikit sahaja data ke situs cermin ini. Alahai sedih amat.

Situs ini lebih kepada keterbukaan dalam soal Politik, usah dilabelkan situs haluan kiri atau pro parti mana pun. Pemilik asalnya adalah seorang Penyair nan lebih suka mendalami jiwa rakyat marhaen.

Bantu

Rabu, 20 November 2013

CADUET

 Ubat darah tinggi yang aku makan kini aku sedang buat kajian KESAN Samping yang boleh menderaku.
 
1-212-733-2323
235 East 42nd Street
New York, NY 10017

Home> Amlodipine dan Atorvastatin (laluan oral )Micromedex Maklumat Dadah terperinci untuk Pengguna.Amlodipine dan Atorvastatin (laluan oral )am- Loe -di- Peen BES -i- an, a- tor -va- STAT dalam KAL -lihat- umPublished : 1 April , 2013.Pergi ke:Nama Jenama (s)Di Amerika Syarikat : CaduetPergi ke:bentuk dostablet
Terapi : Kalsium Penghalang Channel / HMG -CoA reductase Gabungan ; pharmakologik : Amlodipine ; Kimia: Amlodipine

 
Kegunaan Perubatan ini

 Amlodipine dan atorvastatin adalah gabungan penghalang saluran kalsium dan HMG -CoA reductase inhibitor ( statin ). Amlodipine digunakan bersendirian atau bersama dengan ubat-ubatan lain untuk merawat angina (sakit dada) atau tekanan darah tinggi. Tekanan darah tinggi menambah beban kerja jantung dan arteri. Jika ia berterusan untuk jangka masa yang panjang , jantung dan arteri tidak boleh berfungsi dengan betul. Ini boleh merosakkan saluran darah otak, jantung, dan buah pinggang , menyebabkan , kegagalan jantung strok, atau kegagalan buah pinggang. Mengekalkan tekanan darah yang rendah boleh mengurangkan risiko strok dan serangan jantung.

Atorvastatin digunakan bersama-sama dengan diet yang betul untuk mengurangkan kolesterol dan trigliserida (lemak ) yang tinggi dalam darah. Ubat ini boleh membantu mencegah masalah kesihatan (contoh, sakit dada, serangan jantung, atau strok) yang disebabkan oleh lemak yang menyumbat saluran darah. Ia juga boleh digunakan untuk mencegah sesetengah jenis masalah saluran jantung dan darah pada pesakit dengan faktor-faktor risiko untuk masalah jantung.Ubat ini boleh didapati hanya dengan preskripsi doktor.

 
Sebelum Menggunakan Perubatan IniDalam memutuskan untuk menggunakan ubat, risiko mengambil ubat itu mesti dipertimbangkan dengan baik ia akan lakukan. Ini adalah keputusan anda dan doktor anda akan membuat. Untuk ubat ini , berikut perlu dipertimbangkan:


AlahanBeritahu doktor anda jika anda pernah mempunyai sebarang reaksi luar biasa atau alah kepada ubat ini atau mana-mana ubat-ubatan lain . Juga memberitahu pakar kesihatan anda jika anda mempunyai mana-mana jenis alahan seperti untuk makanan , pewarna, pengawet, atau haiwan. Bagi produk bukan preskripsi , membaca label atau pakej bahan-bahan dengan teliti.


kanak-kanakKajian yang sesuai tidak dilakukan ke atas hubungan umur untuk kesan amlodipine dan gabungan atorvastatin dalam populasi kanak-kanak. Keselamatan dan keberkesanan belum ditubuhkan .Kajian yang sesuai tidak dilakukan ke atas hubungan umur untuk kesan amlodipine untuk merawat tekanan darah tinggi pada kanak-kanak berumur kurang daripada 6 tahun. Keselamatan dan keberkesanan belum ditubuhkan .Atorvastatin sahaja selamat untuk digunakan pada kanak-kanak lelaki dan beberapa kanak-kanak perempuan 10 hingga 17 tahun untuk merawat beberapa jenis kolesterol tinggi.Remaja perempuan mengambil atorvastatin perlu kaunseling kaedah kawalan kelahiran yang sesuai untuk mengelakkan mengandung.


Dewasa LamaKajian yang sesuai tidak dilakukan ke atas hubungan umur untuk kesan amlodipine dan gabungan atorvastatin dalam populasi geriatrik. Keselamatan dan keberkesanan belum ditubuhkan .MengandungMengandung Kategori HuraianSemua trimester Kajian X pada haiwan atau wanita mengandung telah menunjukkan bukti positif keabnormalan janin. Dadah ini tidak boleh digunakan di kalangan wanita yang menjadi atau mungkin menjadi hamil kerana risiko jelas mengatasi apa-apa faedah mungkin.Pemakanan payudaraTiada kajian yang mencukupi di kalangan wanita untuk menentukan risiko bayi apabila menggunakan ubat ini semasa penyusuan. Timbang potensi faedah terhadap risiko berpotensi sebelum mengambil ubat ini semasa penyusuan .Interaksi dengan ubat-ubatanWalaupun ubat-ubatan tertentu tidak boleh digunakan bersama-sama di semua, dalam kes-kes lain dua ubat yang berlainan boleh digunakan bersama-sama walaupun interaksi mungkin berlaku. Dalam kes ini, doktor anda mungkin ingin menukar dos, atau langkah-langkah lain yang perlu. Apabila anda mengambil ubat ini, ia adalah amat penting bahawa profesional penjagaan kesihatan anda jika anda mengambil mana-mana ubat-ubatan yang disenaraikan di bawah. Interaksi berikut telah dipilih berdasarkan kepentingan potensi mereka dan tidak semestinya inklusif.Menggunakan ubat ini dengan mana-mana ubat-ubatan berikut adalah tidak digalakkan. Doktor anda boleh memutuskan untuk tidak melayan anda dengan ubat ini atau menukar beberapa ubat-ubatan lain yang anda ambil.

    
PosaconazoleMenggunakan ubat ini dengan mana-mana ubat-ubatan berikut biasanya tidak digalakkan, tetapi mungkin diperlukan dalam beberapa kes. Jika kedua-dua ubat-ubatan yang ditetapkan bersama-sama, doktor anda boleh menukar dos atau berapa kerap anda menggunakan salah satu atau kedua-dua ubat-ubatan.

    
amiodarone
    
Atazanavir
    
Bezafibrate
    
Ciprofibrate
    
Clarithromycin
    
Clofibrate
    
Clopidogrel
    
Cobicistat
    
Colchicine
    
Conivaptan
    
cyclosporine
    
Dalfopristin
    
Danazol
    
Dantrolene
    
Daptomycin
    
Darunavir
    
Diltiazem
    
Domperidone
    
Droperidol
    
Erlotinib
    
erythromycin
    
Fenofibrate
    
Asid Fenofibric

    
Fluconazole
    
Fosamprenavir
    
Asid Fusidic
    
Gemfibrozil
    
Indinavir
    
Itraconazole
    
Ketoconazole
    
Lopinavir
    
Mibefradil
    
Nefazodone
    
Nelfinavir
    
Niacin
    
Primidone
    
Quinupristin
    
Saquinavir
    
Simvastatin
    
St John Wort
    
telaprevir
    
Telithromycin
    
Tipranavir
    
Troleandomycin
    
verapamil


Menggunakan ubat ini dengan mana-mana ubat-ubatan berikut boleh menyebabkan peningkatan risiko kesan sampingan tertentu , tetapi menggunakan kedua-dua ubat mungkin rawatan yang terbaik untuk anda. Jika kedua-dua ubat-ubatan yang ditetapkan bersama-sama, doktor anda boleh menukar dos atau berapa kerap anda menggunakan salah satu atau kedua-dua ubat-ubatan.

    
Acebutolol
    
Aceclofenac
    
Acemetacin
    
Alprenolol
    
amiodarone
    
Amprenavir
    
Amtolmetin Guacil
    
aspirin
    
atenolol
    
Avanafil
    
Azithromycin
    
Betaxolol
    
Bevantolol
    
Bexarotene
    
Bisoprolol
    
Cohosh hitam
    
Boceprevir
    
Bosentan
    
Bromfenac
    
Bucindolol
    
Bufexamac
    
Carteolol
    
Carvedilol
    
celecoxib
    
Celiprolol
    
salisilat choline
    
Clonixin
    
Dalfopristin
    
Dexibuprofen
    
Dexketoprofen
    
Diclofenac
    
Diflunisal
    
Digoxin
    
Dilevalol
    
Diltiazem
    
Dipyrone
    
Efavirenz
    
Eltrombopag
    
Esmolol
    
Etodolac
    
Etofenamate
    
Etoricoxib
    
Etravirine
    
Felbinac
    
Fenoprofen
    
Fepradinol
    
Feprazone
    
Floctafenine
    
Fluconazole
    
Asid Flufenamic
    
Flurbiprofen
    
Fosphenytoin
    
ibuprofen
    
ibuprofen Lisin
    
Imatinib
    
Indinavir
    
indomethacin
    
interferon Beta
    
Itraconazole
    
Ketoconazole

    
Ketoprofen
    
Ketorolac
    
Labetalol
    
Levobunolol
    
Lornoxicam
    
Loxoprofen
    
Lumiracoxib
    
Meclofenamate
    
Asid mefenamic
    
Meloxicam
    
Mepindolol
    
Metipranolol
    
metoprolol
    
Morniflumate
    
Nabumetone
    
Nadolol
    
naproxen
    
Nebivolol
    
Nepafenac
    
Asid Niflumic
    
Nimesulide
    
Bran oat
    
Oxaprozin
    
Oxprenolol
    
Oxyphenbutazone
    
Parecoxib
    
pektin
    
Penbutolol
    
Phenylbutazone
    
phenytoin
    
Piketoprofen
    
Pindolol
    
Pioglitazone
    
Piroxicam
    
Pranoprofen
    
Proglumetacin
    
propranolol
    
Propyphenazone
    
Proquazone
    
kuinina
    
Quinupristin
    
rifampin
    
Rifapentine
    
Ritonavir
    
rofecoxib
    
Asid salisilik
    
Salsalate
    
Sodium salisilat
    
Sotalol
    
St John Wort
    
Sulindac
    
Talinolol
    
Tenoxicam
    
Tertatolol
    
Asid Tiaprofenic
    
Timolol
    
Asid Tolfenamic
    
Tolmetin
    
Valdecoxib
    
Voriconazole


Interaksi lainUbat-ubatan tertentu tidak boleh digunakan pada atau sekitar masa makan makanan atau makan jenis makanan tertentu kerana interaksi boleh berlaku. Menggunakan alkohol atau tembakau dengan ubat-ubatan tertentu juga boleh menyebabkan interaksi berlaku. Interaksi berikut telah dipilih berdasarkan kepentingan potensi mereka dan tidak semestinya inklusif.


Menggunakan ubat ini dengan mana-mana daripada yang berikut boleh menyebabkan peningkatan risiko kesan sampingan tertentu tetapi mungkin tidak dapat dielakkan dalam beberapa kes. Jika digunakan bersama-sama, doktor anda boleh menukar dos atau berapa kerap anda menggunakan ubat ini, atau memberi anda arahan-arahan khas mengenai penggunaan makanan , alkohol, atau tembakau.


Jus limau gedang  (Grapefruit Juice)

 Lain-lain Masalah PerubatanKehadiran masalah perubatan yang lain boleh memberi kesan kepada penggunaan ubat ini. Pastikan anda memberitahu doktor anda jika anda mempunyai masalah perubatan yang lain, terutama sekali:

    
Penyalahgunaan alkohol, atau sejarah atau


    
Penyakit hati , sejarah - Gunakan dengan berhati-hati. Boleh menyebabkan kesan sampingan menjadi lebih buruk.

    
Sawan ( sawan ), bukan yang dikawal atau
    
Kekurangan enzim elektrolit atau metabolik atau gangguan atau
    
Hypotension (tekanan darah rendah) atau
    
Jangkitan, teruk atau
    
Penyakit buah pinggang, teruk atau
    
Pembedahan besar atau trauma, baru-baru ini - Pesakit dengan keadaan ini mungkin mempunyai risiko untuk membangunkan otot dan masalah buah pinggang.

    
Penyakit arteri koronari, yang teruk, obstruktif Penggunaan ubat ini boleh menyebabkan masalah jantung yang lain.

    
kencing manis atau
    
Tiroid masalah- Gunakan dengan berhati-hati. Boleh membuat keadaan ini lebih teruk lagi.

    
Penyakit jantung (misalnya, stenosis aortic ) Gunakan dengan berhati-hati. Kesan tekanan darah -merendahkan ubat ini boleh meningkat.

    
Penyakit hati, aktif atau
    
Enzim hati , tinggi - Sekiranya tidak boleh digunakan pada pesakit dengan keadaan ini.

    
Strok, baru-baru ini atau


    
Serangan iskemia sementara (TIA) , baru-baru - Atorvastatin boleh meningkatkan peluang untuk mendapat strok berdarah ( strok yang disebabkan oleh pendarahan dalam otak).


Pergi ke:Penggunaan yang betul Perubatan ini


Gunakan ubat ini hanya seperti yang diarahkan oleh doktor anda walaupun anda berasa sihat dan tidak melihat apa-apa sakit dada. Jangan gunakan lebih daripada itu , jangan gunakan ia lebih kerap, dan tidak menggunakan ia untuk masa yang lebih lama daripada doktor anda pesan.


Ubat ini datang dengan memasukkan maklumat pesakit. Baca dan ikut arahan di dalam memasukkan berhati-hati. Tanya doktor anda jika anda mempunyai sebarang pertanyaan.


Selain penggunaan ubat , rawatan untuk tekanan darah tinggi anda mungkin termasuk kawalan berat badan dan perubahan dalam jenis makanan yang anda makan, terutama makanan yang tinggi dalam natrium (garam). Doktor anda akan memberitahu anda yang mana satu ini adalah yang paling penting untuk anda. Anda perlu menyemak dengan doktor anda sebelum menukar diet anda.


Ramai pesakit yang mempunyai tekanan darah tinggi tidak akan melihat sebarang tanda-tanda masalah. Malah, ramai mungkin berasa normal. Ia adalah sangat penting bahawa anda mengambil ubat seperti yang diarahkan dan anda menyimpan janji anda dengan doktor anda walaupun anda berasa sihat.Ingatlah bahawa ubat ini tidak akan menyembuhkan tekanan darah tinggi anda, tetapi ia membantu mengawalnya. Oleh itu, anda perlu terus mengambil seperti yang diarahkan jika anda mengharapkan untuk menurunkan tekanan darah anda dan menyimpannya ke bawah. Anda mungkin perlu mengambil ubat tekanan darah tinggi untuk sepanjang hayat anda. Jika tekanan darah tinggi tidak dirawat , ia boleh menyebabkan masalah yang serius seperti kegagalan jantung, penyakit saluran darah , strok, atau penyakit buah pinggang.


Menelan keseluruhan tablet. Jangan memecahkan, menghancurkan , atau mengunyah . Ambil ubat ini dengan tanpa makanan.


Ubat ini berkesan jika terdapat jumlah yang tetap di dalam darah. Untuk membantu mengekalkan jumlah ini berterusan, tidak terlepas apa-apa dos dan mengambil ubat pada masa yang sama setiap hari.

 Selain ubat ini , doktor mungkin menukar diet anda kepada yang rendah lemak , gula, dan kolesterol. Berhati-hati mengikut arahan doktor anda tentang mana-mana diet khas.

Jangan minum dalam jumlah yang besar alkohol dengan atorvastatin . Ini boleh menyebabkan kesan yang tidak diingini pada hati.


Beritahu doktor anda jika anda minum jus limau gedang. Minum sejumlah besar jus limau gedang (lebih daripada 1.2 liter setiap hari) semasa mengambil ubat ini boleh meningkatkan risiko kecederaan otot dan boleh menyebabkan masalah buah pinggang.


dos


Dos ubat ini akan berbeza untuk pesakit yang berlainan. Ikut arahan doktor anda atau arahan pada label. Maklumat berikut termasuk hanya dos purata ubat ini. Jika dos anda adalah berbeza , tidak berubah melainkan jika doktor anda memberitahu anda untuk berbuat demikian.Jumlah ubat yang anda ambil bergantung kepada kekuatan ubat. Selain itu, bilangan anda mengambil dos setiap hari, masa yang dibenarkan di antara dos, dan tempoh masa yang anda mengambil ubat ini bergantung kepada masalah perubatan yang mana anda menggunakan ubat.

    
Untuk bentuk dos oral ( tablet) :
        
Dewasa 1 tablet sekali sehari , kekuatan tablet yang ditentukan oleh doktor anda bergantung kepada keadaan anda.
        
Kanak-kanak Penggunaan dan dos mestilah ditentukan oleh doktor anda.Dos terlepasJika anda terlepas satu dos ubat ini, mengambil ia sebagai secepat mungkin. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos tertinggal dan kembali kepada jadual dos biasa anda. Jangan menggandakan dos.Jangan mengambil ubat ini jika ia telah lebih daripada 12 jam kerana anda terlepas dos terakhir anda.penyimpananSimpan ubat di dalam bekas tertutup pada suhu bilik, jauh daripada haba, kelembapan, dan cahaya langsung. Elakkan daripada membeku .Jauhkan dari jangkauan kanak-kanak.Jangan simpan ubat lapuk atau ubat tidak diperlukan lagi.Tanya profesional penjagaan kesihatan anda bagaimana anda perlu melupuskan mana-mana ubat anda tidak menggunakannya .Pergi ke:Langkah berjaga-jaga Semasa Menggunakan Perubatan IniIa adalah penting bahawa doktor anda memeriksa kemajuan anda pada lawatan tetap . Ini akan membolehkan doktor anda untuk memastikan ubat yang berfungsi dengan baik untuk menurunkan kolesterol dan tahap trigliserida dan tekanan darah, dan untuk memutuskan sama ada anda harus terus mengambilnya. Ujian darah mungkin diperlukan untuk memeriksa kesan-kesan yang tidak diingini.Menggunakan ubat ini semasa anda hamil boleh membahayakan bayi dalam kandungan anda . Gunakan borang berkesan kawalan kelahiran untuk menjaga dari hamil. Jika anda fikir anda telah menjadi hamil ketika menggunakan ubat, beritahu doktor anda dengan segera.Hubungi doktor anda dengan segera jika anda mengalami sakit yang tidak dapat dijelaskan otot, kelembutan, atau kelemahan . Ini boleh menjadi tanda-tanda masalah otot yang serius, seperti myopathy atau myopathy Necrotizing imun-pengantara ( IMNM ).Hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai air kencing berwarna gelap , demam , kekejangan otot atau kejang , sakit otot atau ketegangan atau keletihan luar biasa atau kelemahan. Ini boleh menjadi tanda-tanda masalah otot yang serius dipanggil rhabdomyolysis , yang boleh menyebabkan masalah buah pinggang.Pastikan mana-mana doktor atau doktor gigi yang merawat anda tahu bahawa anda menggunakan ubat ini. Anda mungkin perlu berhenti menggunakan ubat ini jika anda mempunyai pembedahan besar atau kecederaan.Pening , kepala, atau pengsan juga boleh berlaku jika anda bersenam atau sekiranya cuaca panas. Peluh yang banyak boleh menyebabkan kehilangan air terlalu banyak dan menyebabkan tekanan darah rendah. Gunakan penjagaan tambahan semasa senaman atau cuaca panas.Ubat ini boleh memburukkan lagi gejala-gejala angina (sakit dada) atau meningkatkan risiko serangan jantung pada pesakit tertentu dengan jantung yang teruk atau penyakit saluran darah. Semak dengan doktor anda dengan segera jika anda mengalami sakit dada yang teruk daripada biasa , kesukaran bernafas, rasa mual atau muntah-muntah, sakit atau tidak selesa di tangan anda , rahang , belakang atau leher, rasa lemah , atau anda berpeluh.Jika anda telah menggunakan ubat ini dengan kerap selama beberapa minggu, tidak tiba-tiba berhenti menggunakannya. Berhenti secara tiba-tiba boleh menyebabkan sakit dada atau tekanan darah tinggi untuk kembali atau menjadi lebih buruk. Semak dengan doktor anda cara terbaik untuk mengurangkan secara beransur-ansur jumlah yang anda mengambil sebelum berhenti sepenuhnya.Jangan mengambil ubat-ubatan lain melainkan jika ia telah dibincangkan dengan doktor anda. Ini termasuk preskripsi atau nonprescription (over- the- kaunter [ OTC ]) ubat-ubatan dan makanan tambahan herba atau vitamin.Pergi ke:Kesan-kesan sampingan Perubatan iniBersama-sama dengan kesannya diperlukan , ubat-ubatan boleh menyebabkan beberapa kesan yang tidak diingini. Walaupun tidak semua kesan-kesan sampingan yang mungkin berlaku, jika mereka berlaku, mereka mungkin memerlukan perhatian perubatan.Semak dengan doktor anda dengan segera jika ada kesan-kesan sampingan yang berikut berlaku:lebih biasa

    
batuk
    
kesukaran menelan
    
pening
    
degupan jantung yang cepat
    
gatal-gatal
  

    
bengkak atau bengkak kelopak mata atau di sekitar mata, muka , bibir, lidah atau
    
ruam kulit
    
sesak di dada
    
keletihan luar biasa atau kelemahan
    
semput


Rare

    
Sakit dada atau ketidakselesaan
    
urat leher diluaskan
    
degupan jantung tambahan
    
keletihan melampau
    
pernafasan tidak teratur
    
degupan jantung yang tidak teratur
    
ketidakteraturan nadi
    
bengkak muka , jari, kaki, atau kaki yang lebih rendah
    
berat badan


Kejadian tidak diketahui

    
Melepuh, mengelupas, atau melonggarkan kulit
    
kesejukan
    
air kencing berwarna gelap
    
cirit-birit
    
demam
    
sakit sendi atau otot
    
kekejangan otot atau kekejangan
    
kekakuan otot
    
merah , mata gatal-gatal
    
luka-luka kulit merah , selalunya dengan pusat ungu
    
sakit tekak
    
kudis, ulser, atau tompok putih dalam mulut atau pada bibir


Dapatkan kecemasan bantuan dengan segera jika mana-mana gejala berikut berlebihan berlaku:Gejala berlebihan

    
penglihatan kabur
    
kekeliruan
    
pening, pengsan , atau kepala apabila tiba-tiba bangun dari kedudukan berbaring atau duduk
    
rasa kehangatan
    
kemerahan muka, leher, lengan, dan kadang-kadang , bahagian atas dada
    
berpeluh


Beberapa kesan sampingan yang mungkin berlaku yang biasanya tidak memerlukan rawatan perubatan. Kesan-kesan sampingan mungkin hilang semasa rawatan sebagai badan anda menyesuaikan diri dengan ubat ini. Juga, profesional penjagaan kesihatan anda mungkin boleh memberitahu anda tentang cara-cara untuk mencegah atau mengurangkan beberapa kesan-kesan sampingan. Semak dengan profesional penjagaan kesihatan anda jika apa-apa kesan sampingan yang berikut terus atau mengganggu atau jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai mereka:


lebih biasa

    
Sakit badan atau sakit
    
kesesakan
    
kesukaran bergerak
    
sakit kepala
    
belakang atau sakit sampingan
    
sakit atau ketegangan di sekeliling mata dan tulang pipi
    
sakit atau sukar membuang air kecil
    
hidung berair atau tersumbat
    
tender, bengkak kelenjar di leher
    
perubahan suara


kurang biasa:  (Less common)

    
kecederaan akibat kemalangan
    
asid atau perut masam
    
sendawa
    
perasaan kembung atau penuh
    
kesukaran yang mempunyai pergerakan usus ( najis)
    
lebihan udara atau gas di dalam perut atau usus
    
perasaan umum ketidakselesaan atau penyakit
    
pedih ulu hati
    
senak

    
kekurangan atau kehilangan kekuatan
    
hilang selera makan
    
loya
    
lulus gas
    
menggigil
    
mengantuk atau mengantuk luar biasa
    
ketidakselesaan perut, perut, atau sakit
    
masalah tidur
    
muntah-muntah


Rare

    
kebimbangan
    
buruk, yang luar biasa, atau yang tidak menyenangkan (selepas ) rasa
    
melepuh, crusting , iritasi , gatal-gatal atau kemerahan pada kulit
    
membakar perasaan di dada atau perut
    
terbakar ketika membuang air kecil
    
perubahan dalam penglihatan dekat atau jarak
    
perubahan dalam rasa
    
perubahan warna kulit
    
kulit sejuk dan lekat
    
retak, kulit kering, bersisik
    
kesukaran untuk memberi tumpuan mata
    
mulut kering
    
kekeringan mata
    
otot yang berlebihan
    
kerap membuang air kecil
    
kehilangan rambut atau penipisan rambut
    
selera makan meningkat
    
Jumlah dagangan meningkat pucat , air kencing cair

    
cepat marah
    
kekurangan perasaan atau emosi
    
najis longgar
    
kehilangan ingatan
    
ketegangan otot atau sesak
    
kelemahan otot
    
masalah dengan ingatan
    
kegelisahan
    
sakit kepala yang teruk dan berdenyut
    
kegoyahan dan berjalan tak mantap
    
bersin
    
kelembutan di kawasan perut
    
fana, sederhana, atau menyenangkan bau aromatik
    
menggeletar, atau masalah-masalah lain dengan kawalan otot atau penyelarasan
    
bergerak-gerak
   
tak prihatin  (uncaring)
    
kegoyangan
    
bekas


Kesan-kesan sampingan lain yang tidak disenaraikan juga boleh berlaku di sesetengah pesakit. Jika anda mendapati sebarang kesan lain , periksa dengan profesional penjagaan kesihatan anda.


Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA pada 1 -800- FDA -1088 .Logo Truven Kesihatan AnalyticsTruven Kesihatan Analytics, Penafian


Copyright © 2013. Truven Kesihatan Analytics. Semua hak terpelihara. Penggunaan kandungan ini adalah tertakluk kepada penafian penuh Truven Kesihatan Analytics ' , yang boleh didapati di atas.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan