Translate

Asal kejadian jurnal@blog ini...

Asal kejadian isipati jurnal@blog ini adalah dari http://idanradzi.easyjournal.com tetapi nak jadi ceritera server sana asyik terhalang untuk diakses. Kini 2012 telah padam server Easyjournal ini.

Aku hanya sempat memindahkan sedikit sahaja data ke situs cermin ini. Alahai sedih amat.

Situs ini lebih kepada keterbukaan dalam soal Politik, usah dilabelkan situs haluan kiri atau pro parti mana pun. Pemilik asalnya adalah seorang Penyair nan lebih suka mendalami jiwa rakyat marhaen.

Bantu

Isnin, 27 Julai 2009

Menjejaki Dewi Tenggiri Episod 9 (Singggahsana)

Aku asyik memerhatikan Brother Joe memancing, bukan sekali dua umpannya disambar ikan besar tetapi gagal dinaikkan. Aku agak tergamam melihat dia merentap joran, punyalah kuatnya bagai koboi merembas tali belati ke arah lembu jantan sahaja lagaknya. Awak-awak pun menggeleng kepala. Takutnya bukan apa, kot joran yang patah atau habis rongak gigi sang ikan.

Ajak pun nampaknya lepas makan mula mengantuk, lelap di sebelah di Amirul, Fairuz pula masih tekun dengan umpanan tenggiri. Jarang Fairuz pulang tanpa ikan tenggiri. Che Wan pula kian putus asa lantaran banyak amat mata kail terputus, mungkin banang atau pun hulubalang Dewi Tenggiri menyakat pancingnya.

Kami pun berpindah unjam lagi, kali ini Che Wan memanggil Amirul cuba menaikkan sang ikan yang agak ganas tetiba merentap jorannya. Asyik pancing Che Wan sahaja yang mengena, manis amat kot umpannya. Amirul yang baru tingkatan dua. Amirul juga digelar King of "ketarap” oleh ayahandanya kerana berjaya mendaratkan ketarap 4 ekor sekaligus pada tahun 2004. Amirul yang pening-pening lalat mencapai pancing dari ayahnya. Agak lama juga dia melayan ikan agak berat ini. Akhirnya dapat juga dijinakkan. Dia berjaya memikat ikan tenggiri yang seberat sekitar 6 kg. Boleh tahan besarnya. Selang beberapa ketika pancing Fairuz pula direntap ikan. Tentunya ikan tenggiri dari kumpulan yang sama. Tapi terputus ketika hampir dapat di cangkuk oleh Pak Arip.

Laut kembali tenang, tak nampak pun burung camar terbang bermain deburan ombak. Tiada tangkapan ikan besar yang kami dapat, aku masih asyik dengan Apollo melayan mambong berumpan daging segar anak ikan kembung. Tentunya Sang Tenggiri di panggil oleh Dewinya, mungkin juga ada sang gerladangan menganggu kampung halam Sang Tenggiri ini.

Tetiba joran Che Wan direntap ganas amat. Sekali direntak itu direntapnya & mengena; kami semua menaikkan semua umpan kami.

"iDAN mari cuba naikkan ikan ini..!" Che Wan memang bagaikan putus asa lantaran banyak sangat ikan terlepas di tangannya. Paling tidak telah tiga atau empat ekor cuma nampak kelibatnya sahaja. Bila mahu sampai ke bot terputus lagi!. lalu dia bersandar harapan kepadaku.

Aku agak panik juga lantaran aku tak pernah menaikkan ikan besar biarpun kerap ke laut. Tambahan lagi pancing orang & harapan orang ; Che Wanlah pula yang baru aku kenali & aku amat kusegani. Aku mencapai joran Che Wan. Menggunakan pengalaman yang ada melalui pembacaanku. Jangan paksa ikan terlalu keras, jangan juga terlalu kendurkan tali. Pesanan itu lekat di ingatanku.

"Huh!... beratnya ikan ini.." Aku terusan memusing kekili serapi & sekedap mungkin.

"Pam... baik-baik! lagi... lagi..!" Che Wan menguatkan semangatku sambil dia memegang kameranya.

Lima minit, sepuluh minit, kejap ikan berenang kejap ke kiri, kejap ikan lari ke kanan. Sang ikan bermain dengan aku. Berdebar dadaku & aku berdiri menggeletar di sebelah kiri bot. Aku letakkan pangkal joran di perut boroiku, adui! beratnya; Aku pam pelahan-lahan agar sang warga laut ini rapat denganku. Lawan tetap lawan. Tidak sesekali aku benarnya tali terlalu tegang pun terlalu kendur. Apalah jenis ikan berat amat ini!, bagaikan ada kaki-kakinya mencakar karang di dasar laut. Sesekali aku nampak kelibatnya kekuningan. Sah bukan Dewi Tenggiri. Aku kenal kerlingan Dewi Tenggiri.

Peluh telah menitik di dahi, aku risau amat kalau-kalau ikan terlepas; apatah lagi kalau set Che Wan ini rosak, bukan murah harga satu set pancing Che Wan yang aku guna. Kecil ringan tetapi amat mantap kekilinya.

"Layan abg iDAN jangan sampai terlepas" Fairuz berdiri di belakangku memberikan semangat.

Sekitar lima belas minit barulah sang ikan yang berat amat ini rapat di bot. Itu pun bukan main payah untuk mencangkuknya naik ke bot. Hingga akhirnya ia tewas juga di tangan Penyair iDANRADZi. Memang aku pun tak menduga.

"Haruan Tasik abg iDAN, padanlah ganas sangat!" Fairuz teruja, Che Wan amat gembira & betalu-talu ambil gambarku bersama rekod pertama menaikkan ikan sebesar ini. Aku terduduk mengeletar, Fareez kata aku bagaikan kena penyakit parkinson Fareez berandaikan 12 kg beratnya. Aku pula rasakan bagaikan lebih 20 kg bila berada di dalam air berlawan dengan tenagaku, bagaikan hilang khudratku.
Klik gambar nak tenguk besarnya ikan Haruan Tasik ini

- bersambung

27 Julai 2009

Tiada ulasan:

Catat Ulasan