Translate

Asal kejadian jurnal@blog ini...

Asal kejadian isipati jurnal@blog ini adalah dari http://idanradzi.easyjournal.com tetapi nak jadi ceritera server sana asyik terhalang untuk diakses. Kini 2012 telah padam server Easyjournal ini.

Aku hanya sempat memindahkan sedikit sahaja data ke situs cermin ini. Alahai sedih amat.

Situs ini lebih kepada keterbukaan dalam soal Politik, usah dilabelkan situs haluan kiri atau pro parti mana pun. Pemilik asalnya adalah seorang Penyair nan lebih suka mendalami jiwa rakyat marhaen.

Bantu

Selasa, 4 Januari 2000

Terubuk Masin Goreng Garing (Harum Aroma)

dayang_jack@myresipi.com

salah satu resepi ikan terubuk kegemaran...sgt sesuai utk hidangan tengahari dan juga makan malam. Sungguh sedap dimakan ketika panas2 lg dgn nasi panas...pasti bertambah2...bg sesape yg belum pernah mencuba tp teruja, silalah cuba...

Bahan-bahan ( 3-4 orang )

1 ekor ikan terubuk masin (saiz M)
2-3 sb tepung jagung
5 biji cili api (dihiris)
4 biji limau kasturi (dibelah dua)
minyak utk menggoreng
Cara-cara
Ikan terubuk dipotong bbrp kepingan (ikut suka) dan direndam terlebih dahulu (10-15 minit) utk mengeluarkan garam yg berlebihan.

Kemudian ikan tersebut dicuci bersih dan dilap kering. Salutkan dengan tepung jagung. Biarkan seketika.
Panaskan minyak dengan api perlahan. Apabila sudah panas, masukkan ikan satu persatu dan goreng sehingga betul-betul garing (goreng lama sikit tp jgn sampai hangus).

Apabila sudah masak, angkat dan toskan. Susunkan ikan di dalam pinggan hidangan. Perahkan limau kasturi dan taburkan hirisan cili api di atasnya.

My Resepi


Tiada ulasan:

Catat Ulasan